De statliga AP-fonderna ökar sitt flygresande – trots hållbarhetskrav
Samtidigt som de fyra allmänna pensionsfonderna ställer allt tuffare miljökrav på sina portföljbolag stod de för 660 flygresor och 395 ton koldioxidutsläpp under 2018. Det rapporterar SvD.
Enligt Svenska Dagbladet sammanställning över AP-fondernas flygvanor har tjänstemän, inklusive vd, vid de fyra allmänna pensionsfonderna gjort närmare 1 600 flygresor sedan 2017. Detta trots att AP–fonderna är relativt små organisationer med 60–70 anställda och där långt ifrån alla flyger.
Under 2017 genererade de fyra AP–fondernas flygresor utsläpp motsvarande 391 ton koldioxid, visar SvD:s sammanställning. Året därpå, 2018, ökade utsläppen till 395 ton. Totalt blir det 786 ton koldioxid på två år. Det motsvarar drygt 600 resor tur och retur till New York, beräknat på Transportstyrelsens lista på utsläpp till kända turistdestinationer.
Allra flest står Andra AP-fonden för, och som därtill även står för mest ton koldioxid som släpps ut. Bara under 2018 gjordes över 260 flygresor, tur och retur. Det blir fem flygresor i veckan, året om. Det skiljer över 180 flygresor mellan Andra AP–fonden och Fjärde AP–fonden, som är den fond som har minst antal flygresor under den aktuella perioden.
Samtidigt försvarar Andra AP–fondens kommunikationschef i ett mejl till SvD de långa och utsläppstunga resorna till exempelvis Sao Paulo och Chicago.
Självklart var resorna till Chicago och Sao Paulo nödvändiga, annars hade de inte gjorts.
Samtidigt tycks Andra AP–fonden medveten om att det finns mer att göra på miljöområdet. Enligt SvD kallade man i våras samtliga anställda till en workshop. Syftet var att minska resandet och därmed få ner koldioxidavtrycket och kostnaderna. Trots detta verkar antalet flygresor för 2019 bli lika många som för 2018.
Flygresorna sker samtidigt som fonderna dramatiskt har skärpt sina utsläpps– och klimatkrav för bolagen i sina portföljer. Sedan den 1 januari i år har samtliga AP-fonder en skyldighet att ta hänsyn till miljön i sina placeringar.
Enligt information som Greenpeace tagit fram fortsätter dock AP-fonderna, trots de nya reglerna, att investera i fossilenergi. Idag har AP-fonderna investerat cirka 16 miljarder kronor i 92 av världens 200 största börsnoterade fossilbolag.
Greenpeace Sverigechef Parul Sharma reagerar starkt på de statliga AP-fondernas återkommande flygresor, parallellt med att regeringen har gett fonderna allt tuffare krav för att nå miljö– och klimatmål. Hon efterlyser både ett nytt ledarskap på AP-fonderna och ett fossilförbud när det gäller de statliga fondernas investeringar.
Jag tycker AP-fonderna börjar bli skamlösa. Under 15 års tid har de talat om sina höga ambitioner inom hållbarhet. Men inte mycket har hänt.
SvD:s uppskattning har gjort med hjälp av ICAO:s utsläppskalkylator. ICAO står för International Civil Aviation Organization och är ett specialorgan inom FN, vars uppgift är att underlätta flygning mellan världens länder och bidra till ökad flygsäkerhet, genom att verka för gemensamma och ändamålsenliga regler.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till