Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Den akut hotade ålen förblir populär på julborden

  Anguilla anguilla, mer känd som den europeiska ålen, är på väg att dö ut. Aldrig tidigare har det varit så lite tillväxt på ål runt om i Europa. Men inte slutar vi svenskar att servera ål som julbords-delikatess bara för att den klassas som akut hotat.

  Sedan 2007 har icke professionellt ålfiske varit förbjudet och särskilda certifikat behövs för att få tillstånd att fiska ål. I år blev det även totalförbud för ålfiske på den svenska västkusten, vilket innebar att mindre certifikat delats ut.

  Enligt Naturskyddsföreningen räcker det inte med att dra ner på certifikaten för att ålen ska ha en chans att återhämta sig. De anse att ett totalförbud är måste, även om EU självklart är en avgörande maktfaktor.

  Lite fakta om ålen
  Ålen är ett ytterst märkligt djur med ett spektakulärt fortplantningsmönster som inte är anpassat för en snabbt förändrande värld, om vi inte låter den vara det vill säga. Någon gång under ålens livscykel vandrar ålen från Sveriges kuster ända bort till Sargassohavet, öster om Nordamerika. Väl framme fortplantar sig ålen och låter larverna spridas i de starka strömmar som leder tillbaka till Europas kuster.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.