Den östliga låglandsgorillan behöver skyddas
För några veckor sedan kunde vi läsa om Jättepandans comeback. En art som däremot mår allt sämre är den Östliga låglandsgorillan. Arten hotas av inbördeskrig och osäkerhet och utrotningstakten går allt snabbare, rapporterar den vetenskapliga skriften PLOS ONE.
Forskarna bakom studien har genom olika typer av datainsamling kommit fram till att antalet gorillor inom gorillagruppen Östlig låglandsgorilla minskat från drygt 16.000 till 3.800 individer på bara en generation.
Även om sådana här siffror alltid kommer vara ungefärliga, är det ingen tvekan om att den östliga landgorillan har reducerats oerhört i antal på bara en generation, säger Katerina Guschanski, forskarassistent i zooekologi vid Uppsala universitet, till SVT nyheter.
Anledningen till den kraftiga individminskningen antas vara det andra Kongokriget som utspelades mellan åren 1998-2003. Den Östliga låglandsgorillan har sitt hem i en region med stora naturtillgångar och under kriget var detta en viktig plats att ha kontroll över. Människor som befann sig långt inne i djungeln kunde inte nås av matförsörjning och gorillorna blev då ett tillgängligt och tacksamt jaktbyte.
Trots att kriget nu officiellt är över är läget fortfarande instabilt i detta område. Främst på grund av regionens stora mängder naturtillgångar, men också för att regionens många gruvarbetare livnär sig på viltkött och jagar gorillor runtom deras läger.
En arts populationsminskning bidrar också till en minskad genetisk variation hos arten, vilket i värsta fall kan leda till allvarliga former av incest. Händer detta blir nästkommande generationer allt mindre överlevnadsdugliga.
Ju mindre variation i arvsmassan, desto mindre blir chansen att exempelvis överleva olika typer av sjukdomar. Om det dessutom inträffar något oväntat, som till exempel en skogsbrand där individer dör, blir konsekvensen större om gruppen är liten. För att kunna bibehålla ett överlevnadsdugligt och varierande djurliv är det viktigt att det inte går så långt, oavsett art. […] För att vända kurvan måste man nå ut till människor som bor i området. Men så länge det råder konflikter är det oerhört svårt. Konflikterna måste upphöra, både för landets skull men också för naturens skull, säger Katerina Guschanski.
I studien framför forskarna själva vilka olika åtgärder som krävs för att rädda arten. De skriver bland annat att:
För att stoppa individminskningen krävs avsevärt mycket mer ansträngning och större ekonomiska medel. Gruvdriften måste regleras och de olika rebellgrupperna som styr gruvorna måste avväpnas. För att åstadkomma detta är det nödvändigt att stoppa gruvdrift i de skyddade områdena där tjuvjakt bedrivs. Vi uppmanar regeringen i demokratiska republiken Kongo att aktivt försöka styra denna del av landet till förmån för både människor och gorillor. […]

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till