(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Den svenska modellen

Foto: Anna Fuster

I en rapport från PWC på uppdrag av European Climate Foundation kartläggs de ekonomiska effekterna av klimat- och energipolitiken i Sverige, Danmark, Tyskland, Holland och Storbritannien.

Enligt rapporten har Sverige lyckats minska utsläppen tack vare utbyggnaden av kärnkraft på 1970 talet, en aktiv politik för energieffektivisering och diversifiering av energimixen, samt införande av koldioxidskatt 1991. Resultatet sedan 1990 är minskade utsläpp och fortsatt växande ekonomi. En av förklaringarna till detta enligt rapporten är att industrin lyckats behålla konkurrenskraft tack vare låga elpriser. Svenska hushåll betalar 10 procent högre elpriser är EU-genomsnittet, medan industrin betalar 20 procent lägre elpriser än EU genomsnittet. Förutom minskade utsläpp har politiken resulterat i nya jobb. Den energiintensiva industrin i Sverige sysselsatte ca 5% av arbetskraften, jämfört med miljösektorn som sysselsatte 1.6 % av arbetskraften eller 69 000 personer under 2011. Minskade utsläpp och fler jobb, samtidigt har miljöskatternas andel av de totala skatteintäkterna minskat från 4.9% 1993 till 4.2% 2011. Den svenska modellen – för bra för att vara sann? Förmodligen.

Trots att Sverige lyckats minska CO2 utsläppen sedan 1970 talet, så uppgår våra utsläpp fortfarande till ohållbara nivåer per person. Om vi dessutom räknar in utsläppen som genereras i andra länder av vår konsumtion så visar statistik från Naturvårdsverket att utsläppen är högre, och dessutom växande. Dessutom har Sverige enligt OECD subventioner till fossila bränslen som borde fasas ut på hemmaplan om vi ska stödja den internationella processen för en utfasning av fossilsubventioner.

Med andra ord, svenska modellen=bra, men kan bli mycket bättre.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Du kan nu spara nyheter!

Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.