Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  “Det är svårt att hitta något annat problem som är mindre kompatibelt med den mänskliga psykologin”

  Många som är intresserade av miljöfrågor har upplevt att vissa har svårt att prata om klimatförändringar. Andra kanske inte tror att det inte är ett så stort problem. Vissa orkar helt enkelt inte tänka på miljöfrågor. Varför har vissa så svårt för att förstå och acceptera de enorma utmaningar som vi står inför? Enligt The New York Times så är det inte konstigt alls. Rubriken ovan är en fri översättning av ett citat av Anthony Leiserowitz, som driver the Yale Project on Climate Change Communication:

  “You almost couldn’t design a problem that is a worse fit with our underlying psychology.”

  Det är alltså inte så konstigt att många människor har svårt att ta in information om den här typen av problem. Det handlar helt enkelt om hur människan i allmänhet, och vår hjärna i synnerhet, fungerar. Forskningen visar nämligen att människor generellt sett har svårt att föreställa sig en framtid drastiskt annorlunda från vår egen. Vi blockerar gärna komplexa problem som saknar enkla lösningar. Vi ogillar att offra oss nu för en belöning som kommer senare, och vi har svårare att förhålla oss till problem som långsamt smyger sig på, än nödsituationer som uppstår plötsligt. Vi tenderar dessutom att uppmärksamma information som förstärker vår övertygelse och förkasta bevis som strider emot den. Detta är något som kan förklara den starka politiska polariseringen av klimatfrågan, framförallt i USA:

   “People with more hierarchical, individualistic worldviews (generally conservatives) sense that accepting climate science would lead to restraints on commerce, something they highly value, so they often dismiss evidence of the risk. Those with a more egalitarian, community-oriented mind-set (generally liberals) are likely to be suspicious of industry and very ready to credit the idea that it is harming the environment.”

   Det finns olika sätt att komma runt denna psykologiska spärr:

  Dels kan man fokusera på tekniska lösningar (clean teach), som skulle kunna gynna handeln men samtidigt miljön. Att diskutera lösningar på miljöfrågor som är kompatibla med tillväxt är ett effektivt tillvägagångssätt för att involvera högern. Detta är något vi har sett en del hos Centerpartiet på senare år.

  Dels kan man fokusera på aspekter av miljöfrågan som inte är så abstrakta, t.ex. hälsofrågor. För att vara krass: Folk tenderar att bry sig mer om barn som utvecklat astma av att bo i avgaserna på Hornsgatan, än isbjörnar som drunknar på Nordpolen.

  “Simply presenting climate science more clearly is unlikely to change attitudes. But a better understanding of our minds’ strange workings may help save us from ourselves.”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra