Den alltmer populära avokadon är inte bara fläckad av blod och gängkonflikter utan även av eld och bekämpningsmedel. Netflix serie ”Rotten” har visat kartellernas våld som har sitt järngrepp om avocadoproduktionen i Mexico, men när det gröna guldet kommer till Europa så uppstår nya problem.
Välkommen till Algarve, Portugal; Europas allra sydvästra del som under de senaste åren har präglats av torka och förödande skogsbränder till följd av klimatförändringarna och de törstiga, lokala golfbanorna. Trots detta hittar du här Europas första och enda Avocadoplantage. Området beräknas för närvarande till 1500 hektar fördelat på 180 gårdar – ett svar på en marknad som under de senaste åren ”börjat kräva avokado” med en exponentiell ökning av konsumtionen i Nordeuropa.
Den gröna, feta, nästan söta frukten med sitt höga Omega-3 innehåll har blivit en självklar del av den hälsomedvetnas vardag. Konsumtionen av avokados har ökat kraftigt under de senaste åren, och den europeiska konsumtionen förväntas att stiga från 650 000 ton 2018 till mer än 1 100 000 år 2020. Det törstiga avokadoplantan kommer ursprungligen från Central- och Sydamerikas regnskogar, men när efterfrågan stiger och investerare backar från lokala gängkonflikter börjar länder långt från ekvatorn investera i det gröna guldet, på bekostad av det lokala ekosystemet.
”Vi har goda förhållanden av temperatur och soltimmar och nästan ingen förekomst av frost. Detta ger Algarve ett gynnsamt klimat och är tillsammans med södra Spanien och Sicilien ett av få områden i Europa som lämpas för produktion av avocado” säjer Pedro Valadas Monteiro, regionchef för jordbruk till AlgarveDailyNews.
Men med sinade vattenbrunnar, förödande skogsbränder och glyfosatnivåer 50 gånger över EUs gränsvärde i närliggande vattendrag har lokalbefolkningen efter 6 år lång kamp startat en GoFoundMe-kampanj som syftar till föra företagen bakom avocadoplantagen inför rätten. Grundarna till kampanjen består huvudsakligen av regionens småskaliga bönder som alla är beroende av brunnar som nu torkar upp regelbundet under sommarmånaderna.
”Vi måste få möjligheten att säkerställa en hållbar framtid för oss och alla framtida generationer. Vi kan inte räkna med att myndigheterna genomför våra mål så vi har skapat en ideell förening som heter Regenerarte och hoppas att vi kommer att ha större inverkan på företagen såväl som i potentiella framtida rättsfall” skriver grundarna till kampanjen på GoFoundMe.
Enligt Amílcar Duarte, en forskare inom agronomi vid universitetet i Algarve (UAlg), är avokadon en gröda som inte kräver mer bekämpningsmedel eller vatten än inhemska citrusfrukter. En av ägarna till plantagen, João Bento, har valt att investera i väderövervakning i syfte att minska vattenåtgången och kritiserar lokalbefolkningen för att inte känna till ”modernt jordbruk” och ”banbrytande teknik” som används på plantagen. Dessutom behöver inte Europas avokado transporteras hela vägen från Sydamerika och får därmed ett väsentligt lägre ekologiskt fotavtryck.
Som med kött, nötter, kaffe och diverse resurskrävande produkter som den växande medelklassen vill se som en del av sin vardag, så kokar det ner till ett surt dilemma av ”Pest eller kolera”. Marknaden kommer fortsätta möta efterfrågan, och tills kampanjer lyckas dra ansvariga inför rätta, produktionsmetoder regleras efter ett klimat i förändring och företag tar ansvar för massproduktionens konsekvenser på det lokala samhället så är det individen som väljer vad den köper. Och kom ihåg; Flera individer kan tillsammans skapa en revolution.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till