Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Det hände första dagen på COP18

  FN-toppmötet COP18 har inletts, med alla brandtal som hör invigningar till. Det hör förstås också till att tacka värden, en svår balansgång eftersom Qatar inte är vilken oljediktatur som helst utan den med världens högsta koldioxidutsläpp per capita – 55,4 ton. Dessutom är Qatar ett av få länder som inte alls presenterat något eget utsläppsåtagande. 

  Klimatkonventionens generalsekreterare
  Christiana Figueres

  Klimatkonventionens generalsekreterare Christiana Figueres löste det genom att påminna deltagarna om vilken viktig roll regionen spelat och uppmana regionen att axla ansvaret än gång till. På FN-språk är regionen hela Mellanöstern och Asien, så Qatar fick sola sig i gamla framgångar från tidigare klimatöverenskommelser, såsom Kyoto och Bali.

  Det är förståeligt att Figueres griper efter halmstrån. En andra åtagandeperiod för Kyotoprotokollet är inom räckhåll, och är det överlägset viktigaste för konferensen att uppnå, men med vilka ambitioner? När kan det träda i kraft på riktigt, givet att EU-staterna måste hem och skriva under det? Får man ta med sig gjorda utsläppsminskningar från förr in i nya avtalsperiooden så att den faktiska, nya minskningen urholkas? Kommer det att gälla ända fram till 2020, då det långsiktiga, globala avtalet ska träda i kraft?

  Allt detta får vi nästan säkert svar på innan klubban faller för sista gången den sjunde december eller något dygns nattmangling därefter. Men det är inte säkert att vi, klimatet eller framtida generationer kommer att gilla svaret.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!