Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    ”Det mest kostnadseffektiva tyska biståndsprojektet någonsin”

    När tyskarna gjorde fel gjorde de samtidigt rätt, menar Tomas Kåberger.

    Så sent som i förra veckan förklarade statsminister Fredrik Reinfeldt i riksdagen:

    – De facto är det som sker i delar av Europa i dag alltså att vi återvänder till ökad fossilbränsleanvändning. Detta sker också i ljuset av bland annat Tysklands beslut att avveckla hela sin kärnkraftsproduktion.

    Men är det verkligen så?

    Tankesmedjan Fores presenterade i dag ett nytt policy paper om den tyska energiomställningen, Die Energiewende. På ett seminarium i samband med detta fanns Tomas Kåberger som en av talarna. Kåberger, som tidigare varit generaldirektör för Energimyndigheten och som nu bland annat arbetar med strategiska energifrågor på Chalmers, menar att utvecklingen av förnybar energi faktiskt har gått så snabbt att tyskarna har kunnat avskriva många av de tidigare planerade nya fossila kraftverken.

    Fortfarande inväntas visserligen officiell statistik för 2012. Men mycket pekar enligt Kåberger på att Tyskland alltså både lyckats stänga ner kärnkraftverk samtidigt som man genom mer förnybart lyckats undvika ökande koldioxidutsläpp i denna sektor – något han menar delvis möjliggjorts genom ett misstag.

    – Det man gjorde som misstag i Tyskland, som har bidragit till framgången, var att man överskattade kostnaden för el från solceller.

    Genom detta politiska misstag blev det plötsligt väldigt lönsamt att sätta upp solceller, berättade Kåberger under seminariet. Det gjorde att det blev många fler tyskar som satte upp solceller än vad någon hade tänkt sig, viket gjorde att de tyska hushållen sammantaget fick betala mer pengar för själva systemet än vad som var planerat för. Samtidigt ledde den starka efterfrågan på solceller till att kostnaderna för dessa sjönk ännu mer, vilket ledde till att det blev än mer lönsamt att sätta upp solcellerna, och så vidare.

    På kort sikt alltså dyrt för de tyska konsumenterna, men på lång sikt kan det ”bli kul” för dem, enligt Kåberger – som under seminariet även berättade att han hört den tyska energiomställningen beskrivas som ”det mest kostnadseffektiva tyska biståndsprojektet någonsin”.

    – Logiken i den analysen var då att tack vare att tyska hushållskonsumenter betalat en massa miljarder för solceller, så har solcellsindustrin vuxit, solceller har blivit billigare vilket har gjort att hundratusentals eller miljoner eller tiotals miljoner människor i de fattiga delarna av världen som inte har tillgång till elektrisk infrastruktur nu kan köpa solcellssystem till ett pris som inte var möjligt tidigare.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.