”Det ska vara kännbara böter för att skräpa ner med fimpar”
Naturskyddsföreningen vill ha skärpta regler för att komma åt problemet med plaster som hamnar i havet.
I veckan kom Naturskyddsföreningen med en ny rapport, Raklödder till fiskarna – om skräp i havet (pdf). Här vill man visa på åtgärder som behöver genomföras för att komma åt de enorma mängder med sopor och plast som varje år hamnar i våra hav.
En av bovarna är de miljöskadliga mikroplasterna som ofta finns i vanliga produkter som raklödder, smink och tandkräm. I en artikel om detta i Metro kan man läsa att mikroplasterna är så pass små att de därmed lyckas passera reningsverken för att sedan hamna i hav och sjöar där de ställer till stora problem.
Till TV4 Nyheterna säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen:
– Folk reagerar ju starkt om man ser att någon slänger skräp. Men mikroskräpet som de flesta svenskar bidrar till att sprida känner i stort sett ingen till.
Positivt är dock att det inte borde vara särskilt svårt att få bort dessa mikroplaster, förklarar Karlsson i inslaget.
– Vi har kunnat raka oss med raklödder tidigare, utan mikroplaster. Det är dags att ta bort dem.
I andra fall däremot, som när det kommer till fimpar, så menar Naturskyddsföreningen att det måste till kännbara böter för den som slänger dessa på marken och i naturen. I dag kan polisen nämligen utfärda en ordningsbot direkt på plats till den som skräpar ner och exempelvis slänger ett cigarettpaket på marken, men ett undantag gjordes i lagstiftningen för just cigarettfimpar.
I rapporten skriver föreningen:
Varje dag slängs omkring 2,7 miljoner fimpar på marken i Sverige, eller ca 1 miljard per år. Många av dessa hamnar nära vatten och färdas med regn, vind och dagvatten till åar, sjöar och hav. De är gjorde av plasten cellulosaacetat och innehåller giftiga ämnen, bl.a. nickel och kadmium. (…) Idag räknas fimpar som skräp men man får inte böter för att slänga dem på marken. Detta är en orimlig situation med tanke på den höga miljökostnaden och med tanke på hur mycket det kostar för samhället, främst kommunerna, att städa upp fimpar.
***
Tips på vad man som privatperson kan göra har Naturskyddsföreningen på en sida man kallar 10 sätt att slåss mot plasten i haven, en sida som på bara några dagar delats nästan 10 000 gånger.
Några ytterligare tips, som Supermiljöbloggen skrivit om tidigare i år, finns här: Så kan du minska din onödiga plastanvändning – 11 tips från #plastriot

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till