Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Det stora sveket: Orättvisan mellan fattiga och rika länder

  En av de mest fundamentala byggstenarna i FN:s klimatkonvention handlar om det historiska ansvaret och rättvisan mellan fattiga och rika länder. Det står bland annat att alla länder har ”gemensamt, men olika ansvar” för att hantera klimatförändringarna. Dessa skrivelser har man för att ta hänsyn till att:

  • Historiskt har vissa länder (i-länder) släppt ut mycket mer koldioxid än fattiga länder.
  • Vissa länder (i-länder) släpper ut mer än fattiga länder idag.

  Man bygger dessa kriterier på tanken om rättvisa. De som smutsat ner vårt klimat ska även ha största ansvaret för att städa upp det och betala för städningen.

  Frågan är om rika länder följer dessa kriterier? Som vi tidigare rapporterat bryts kriterierna av de rika ländernas biståndsbluff, där bland annat Sverige är en av fuskarna. Nu visar en stor utredning gjord av bland annat Oxfam att åtagandena om utsläppsminskningar även dryper av orättvisa.

  Med hänsyn till de historiska utsläppen och vad rika länder släpper ut idag är tanken att de rika länderna ska minska sina utsläpp mer än fattiga länder. Detta sker inte, enligt Oxfams utredning.

  Utredningen har tittat på de åtaganden som länder tagit på sig under det senaste COP-mötet i Mexico och kommit fram till att fattiga länder faktiskt kommer att stå för en majoritet av utsläppsminskningarna år 2020 – upp emot 60 procent.

  Viktigt att betona i sammanhanget är att det inte rör sig om ”faktiska procentuella utsläppsminskningar” – det vill säga minskningar gjorda jämfört med ett referensår. Här har man istället jämfört med vad länder har förväntats släppa ut (den så kallade ”business as usual-linjen”), och vilka minskningar de ska göra jämfört med det.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.