Dina läkemedelsrester gör fiskar tvåkönade
250 ton läkemedel slängs varje år i hushållsavfallet. Det skriver Apotek Hjärtat i ett pressmeddelande samtidigt som de lanserar sajten Mörtfadder, där man kan döpa en tvåkönad mört. Sveriges lantbruksuniversitet gjorde provtagningar i Sunnebo och Hjälstaviken där upp till 40% av de undersökta mörtarna visade sig vara tvåkönade.
Grim-Görel, Bosse-Bibi och Hilmer-Helga är några av de döpta mörtarna. Mörten är en utsatt fiskart vars fortplanting störs av läkemedel så till den grad att den kan bli tvåkönad.
Vi samlar in överblivna läkemedel för kommande generationers skull. Vattenreningsverken klarar inte av att rena vattnet från alla läkemedelssubstanser vilket leder till antibiotikaresistenta bakterier och förhöjda hormonnivåer hos fiskar som riskerar att bli infertila, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.
Alla apotek som säljer läkemedel är skyldiga att ta emot returläkemedlen. För ett tag sedan startade flera olika apotek en kampanj där man fick bonus för att lämna in gamla läkemedel.
På hemsidan står det: Att mörtarna blivit tvåkönade beror på flera olika saker, men många forskare är eniga om att rester från mediciner är en av de mest troliga orsakerna. I mörtarnas fall är det framförallt rester av östrogen från bland annat hormonplåster som bidrar till att de utvecklar äggceller i testikelvävnaden och därmed blir tvåkönade.
Det är naturligtvis inte bara fiskar som påverkas, men de är en bra miljöindikator. Om de påverkas kan vi utgå från att ämnena har en påverkan även på andra djur och i förlängningen även på människor.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till