Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Dina pensionspengar investeras i oetiska gruvor

  Swedwatch har granskat AP-fondernas ägande i Yanacochagruvan i Peru och har hittat starka indikationer på allvarliga sociala problem och negativa miljöeffekter. Trots detta väljer AP-fonderna fortfarande att investera i gruvan. Om detta rapporterar Miljöaktuellt idag.

  ”Yanacochagruvan i Peru är ett företag som har uppenbara problem med miljö och mänskliga rättigheter men som helt fallit utanför AP-fondernas etikarbete”, skriver Swedwatch.

  Swedwatch konstaterar vidare att AP-fonderna bara driver etiska dialoger med ett fåtal av de tusentals företag de har investeringar i.
  Nadine Viel Lamare, på Första AP-fonden och ordförande för Etikrådet, slår ifrån sig kritiken på DN:

  – Det handlar ofta om komplexa frågeställningar. Av erfarenhet vet vi att sådana dia­loger tar tid men att på förhand sätta upp exakta tidsramar låter sig inte göras. Vi är så transparenta vi kan vara utan att möjligheten att påverka bolagen försämras, säger hon.

  En god nyhet (och kontrast till detta) är dock KPAs Etiska Aktiefond, som har rankats topp 5 (av 147 etiska fondbolag) av den brittiska webbtidningen CitywireGlobal. Keep up the good work!

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.