Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Dina pensionspengar kan användas till att stödja miljöförstöring och kärnvapen

  Handelsbanken och första till fjärde AP-fonderna tillhör de värsta när det kommer till att investera i oetiska bolag, det slår Sveriges Konsumenter fast i en ny rapport.

  Sveriges Konsumenter har granskat sexton av Sveriges största fondbolag för att se vilket ansvar de tar när de gör sina investeringar. Specifikt har de tittat på om de investerat i ett 50-tal svartlistade företag, och om fonderna i sådana fall använder sitt ägande för att aktivt driva på företaget i en mer etisk riktning. Bland de svartlistade företagen finns globala värstingar som BAE som tillverkar kärnvapen, Lundin Petrolium för att ha kränkt mänskliga rättigheter i Sudan, Shell som har orsakat en gigantisk miljökatastrof i Nigeria och företag som tjänar pengar på ockuperade områden i exempelvis Palestina och Västsahara.

  Diagram på företagen i granskningen

  Första till fjärde AP-fonderna investerade i flest oetiska bolag, men använde ändå sin makt till att påverka i en del av fallen. Handelsbanken investerade i nästan lika många men använde aldrig sin makt för att påverka i en mer etisk riktning. Bästa Var Folksams LO-fonder.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.