Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Ditt sparande dubblar dina utsläpp

  Foto: 401kcalculator.org (CC-BY-SA 2.0)

  Våra sparpengar orsakar nästan lika mycket utsläpp som hela Sverige. Det berättar WWF i en ny rapport.
  I den nya rapporten avslöjas att hur mycket vi än gör som individer har vi högre utsläpp än vi vill, genom finanssektorns investeringar i fossilbolagen. Våra sparpengar på bankkonton och i fonder orsakar utsläpp som nästan dubblerar våra utsläpp. 250 av 501 svenska fonder har investerat i minst ett av världens 250 mest koldioxidintensiva bolag, enligt den nya rapporten.
  – Koldioxidutsläppen fortsätter att öka genom ohållbara investeringar i fossila bränslen. Finanssektorn måste börja klimatsäkra sina investeringar och vi som sparare börja ställa krav, så att en märkbar omställning kan påbörjas före 2020, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
  Spararna har börjat lyssna till uppmaningen att ställa krav på finansaktörer. Just nu drivs kampanjer om att pensionsfonderna ska ta ansvar för och sluta investera i fossila bränslen och att universitet ska sluta investera i fossila bränslen.
  Varför är det här då viktigt? Jo, för att alla pengar som pumpas in i fossilbranschen gör att fossila bränslen pumpas upp och bränns, med ökad global uppvärmning som resultat.
  – Om vi ska stanna under två graders global uppvärmning måste våra koldioxidutsläpp hålla sig under 80 ton per person över en livstid – i dagsläget bidrar enbart vårt sparande på börsen med 490 ton koldioxid per person och dessutom till fortsatt sökande efter ännu mer kol, olja och gas att utvinna, säger Magnus Emfel, rådgivare inom klimat & hållbar ekonomi på WWF.
  Du kan ladda ner hela rapporten här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra