Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Djuphavsfiskar säljs trots utrotningshot


  Naturskyddsföreningen släpper idag en rapport om att djuphavsfiskar säljs, trots att de är rödlistade och känsliga för att bli utrotade.

  Rapporten heter Fula fiska i fina diskar och handlar om att i takt med att fisken fiskas ut och försvinner så fiskas det på nya djupare platser i haven. Djuphavsfiskar är särskilt känsliga för överfiske då de växer långsamt och blir könsmogna sent. Ellen Bruno, sakkunnig i marina ekosystem och fiske, säger att djuphavsfiskarna har stora huvuden och fastnar lätt i näten i takt med att fiskeredskapen har blivit allt bättre. Dessutom har fiskarna varit tvungna att flytta ner till större djup eftersom fisketrycket är så hårt. Vanligast är att de fastnar i trålarnas nät som drar fram som stora dammsugare på  havsbottnarna och fångar allt i deras väg samtidigt som de lämnar förstörda bottnar bakom sig och drar mycket bränsle.

  Naturskyddsföreningen bad i våras sina medlemmar att undersöka fiskdiskar efter djuphavsfiskar:

  101 fiskbutiker och matbutiker med manuell fiskdisk undersöktes. Kartläggningen visar att många djuphavsfiskar säljs. Rödtunga var den vanligaste djuphavsfisken, men även hälleflundra, uer, marulk, lubb och havskatt var vanliga. De flesta fula fiskar hittades i de finaste diskarna. Hos fiskhandlarna sålde 43 av 44 någon av de undersökta djuphavsfiskarna. Även butikskedjorna sålde i stor utsträckning djuphavsfisk.

  I Sverige fångas dessa fiskar som bifångster vid annat fiske men på grund av sitt höga ekonomiska värde kastas de inte tillbaka utan yrkesfiskarna säljer dem istället. Men det är inte där det största problemet ligger. Ordförande Mikael Karlsson, enligt Naturskyddsföreningens pressmeddelande:

  – Vår kartläggning visar att förekomsten av hotade djuphavsfiskar är absolut störst hos fiskhandlarna och det är inte acceptabelt. Men det är ännu mer upprörande att de finns hos dagligvaruhandlarna eftersom det handlar om stora kedjor med miljökontor och hållbarhetschefer. ICA har till exempel en central policy att inte sälja hotade arter vilket inte de lokala butikerna följer enligt vår undersökning, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

  Här kan du läsa rapporten i sin helhet: Fula fiskar i fina diskar.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.