Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Djuphavsgruvdriftens miljöpåverkan utreds i stort forskningsprojekt

  Vi har inte tillräcklig kunskap om havens djup för att garantera en säker gruvdrift, menar forskarna. Industrin kommer att påverka de känsliga ekosystemen på havsbottnen.
  Forskningsprogrammet heter Managing Impacts of Deep-sea Resource Exploitation (MIDAS), och löper över tre år. Just nu undersöks Lucky Strike-regionen i Atlanten, nära Azorerna. Främst studeras hur djur och växter påverkas av sulfider och andra partiklar som förväntas frigöras vid gruvdrift under ytan. Forskningslaget misstänker att det unika djurlivet nära heta hydrotermiska öppningar kan påverkas mycket av gruvorna. Dessa områden är mycket rika på mineraler, och därför extra intressanta för gruvbolagen. Också undervattensberg och mineralrika noduler är av sådant intresse.
  Forskarna studerar också vattenlivet i Portman Bay utanför sydöstra Spanien, där ett gruvbolag under tre decennier har dumpat giftigt avfallsvatten. Detta för att kunna dra slutsatser om gruvdriftens miljökonsekvenser för de marina ekosystemen.
  Än så länge har inget företag börjat gräva efter metaller på havsbottnen, men kanadensiska Nautilus Minerals har tillstånd från regeringen på Papua Nya Guinea att starta en gruva 5 mil utanför kusten, på 1,6 kilometers djup.
  Halterna av tungmetaller i fisk från Atlanten är redan idag högt över gränsvärdena för vad som anses hälsosamt. En stor del av tungmetallerna är avfall från gruvindustrin på land. De leder till allvarliga hälsoproblem hos de fiskar och människor som äter dem.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.