Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Dödsfall på grund av luftföroreningar ökar

  I många Asiatiska städer är luftföroreningar nu den snabbast växande anledningen till dödsfall. Enligt en rapport gjord av Lancet dog 3,2 miljoner människor under 2010 globalt av just luftföroreningar. Siffrorna är däremot osäkra, bland annat då cancer kan ta år att utveckla och orsaken kan vara svår att utreda. Risken är att siffran är högre.

  Shanghai
  Foto: Andrew Och

  År 2000 låg siffran på 800.000, idag är dödsfall på grund av luftföroreningar en av de tio mest dödliga orsakerna. Det största skälet till föroreningarna är bilavgaser. Även om motorerna har blivit renare ökar bilanvändningen och försäljningen lavinartat i många städer, vilket märks tydligt speciellt i Indien där 18 miljoner bilar förväntas säljas endast i år.

  I Europa utsätts en tredjedel för befolkningen av föroreningar över EUs lagliga gräns och 2020 förväntas 200.000 för tidiga dödsfall per år i EU bero på luftpartiklar om inget förändras. Detta förväntas kosta mellan 189-609 miljarder Euro per år.

  De senaste månaderna har många akuta incidenter på grund av luftföroreningar förekommit. I Teheran har alla offentliga kontor, banker, skolor och universitet varit tvungna att stänga under två tillfällen de senaste två månaderna. I Kabul är det nu mer dödsfall på grund av luft- och vattenföroreningar än av konflikter, rapporterar Guardian.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.