Kraftigt sänkt gränsvärde för PFAS i dricksvatten föreslås
Livsmedelsverket föreslår strängare gränsvärde för PFAS i svenskt dricksvatten i det lagförslag som nu presenteras. Naturskyddsföreningen vill dock se ännu strängare värden i nivå med Danmark och EU.
Efter lång väntan kom nu äntligen Livsmedelsverkets förslag till nya gränsvärden för PFAS i dricksvatten. Det innebär en kraftig minskning jämfört med dagens nivåer, från 90 nanogram per liter dricksvatten till dagens förslag på fyra. Bakgrunden till den kraftiga förändringen är de forskningsbaserade riktvärden som den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) presenterade 2020.
Som Naturvårdsverket tydligt betonat undersökte dock EFSA enbart fyra PFAS-ämnen (PFOS, PFOA, PFNA, PFHxS) av en stor och komplex grupp på mellan 5 000 och 9 000 ämnen med varierande egenskaper och bred användning i samhället. En ökande andel aktörer vill därför se ett totalförbud för hela gruppen och EU har börjat ta steg i denna riktning.
Det föreslagna riktvärdet kommer få stora konsekvenser. En viktig källa till intag av PFAS är vårt dricksvattnet och enligt Naturskyddsföreningen har minst två miljoner svenskar för höga halter av PFAS i sitt dricksvatten med ett stort mörkertal gällande det totala intaget.
Som branschföreningen Svenskt Vatten kommenterat kommer dricksvattenproducenter att behöva vidta åtgärder som innebär ökade kostnader för vattenverken och VA-branschen.
Även ansvarsfrågan kan påverkas i nu pågående rättsfall, där brandskum innehållandes PFAS-ämnen använts vid Försvarsmaktens flygflottiljer utanför bland annat Ronneby och Uppsala.
Naturskyddsföreningen har därför under en längre tid argumenterat för kraftigt sänkta gränsvärden i nivå med EFSA och Danmarks antagna nivå på två nanogram per liter dricksvatten. Med Livsmedelsverkets nya förslag på fyra nanogram når man inte ända dit.
I Danmark var det skyhöga halter av PFAS bland betande kor som under en längre period hade druckit förorenat vatten från en brandövningsplats som satte fokus på frågan. Veckans Vetenskapsradion Klotet tar upp hur det PFAS-förorenade vatten även förorenade det kött som människorna i området åt av och som gav dem höga halter av PFAS i blodet.
Det är dessutom viktigt att betona att barn kan dricka mindre av det förorenade dricksvattnet innan de överskrider gränsvärdet eftersom de väger mindre och dricker mer i förhållande till sin kroppsvikt. Forskning har även observerat försämrat immunsystem hos barn av PFAS, vilket lett till oro för hur dessa ämnen kommer ackumuleras över tid och vilka hälsoeffekter detta kommer få.
Livsmedelsverket förslag ska nu ut på remiss och kan förhoppningvis träda i kraft 1 januari 2023. Förhoppningsvis är detta ett viktigt steg på vägen att påbörja utfasning och uppstädning av okända ämnen som dumpats i miljön utan en tanke på morgondagen.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till