Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Durban: Länder långt ifrån varandra

  På grund av tekniska problem med Youtube kom det bara en SMB-show idag. Men misströsta inte. Här kommer en sammanfattning.

  Tisdagen var dagen då det så kallade höglevelsegmentet startade – den del av förhandlingarna då ministrar och stadschefer tar över som officiella förhandlare på mötet. Detta har inneburit en lång session av inledningstal från olika ministrar.

  Rent innehållsmässigt har mycket fortsatt handla om Kyotoprotokollet och om hur, när och om man ska förlänga detsamma. I denna fråga verkar länderna fortfarande stå långt ifrån varandra. Kanada fortsätter sin bojkott av protokollet och har nu till och med hintat med att man ska dra sig ur den lilla del av avtalet som just nu finns kvar – den del som går ut efter 2012. Även Japan och Ryssland har liknande linjer i frågan.

  EU, som är den mest progressiva gruppen av länder i fråga om en förlängning av Kyotoprotokollet, fortsätter att driva på för sin linje om en förlängning av avtalet, men på det villkoret att man samtidigt ska besluta om en plan för ett framtida större avtal som även ska inkluera Kina, Kanada, USA och Ryssland.

  Förhandlingarna är med andra ord ganska så låsta.

  Men inledningen av högnivåsegmentet innebar också ett tal av FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon. Han var tydlig med sin åsikt kring Kyotoprotokollet:

  – Bygg vidare på Kyotoprotokollet där det finns ett ramverk. Vi vill inte ha ett vakum. Jag vädjar till er att det blir en andra åtagandeperiod för Kyotoprotokollet och att ni beslutar om det i här i Durban.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.