Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  E24 önsketänker vad gäller Peak Oil

  Nyhetssajten E24 som fokuserar på ekonominyheter skriver om ett gigantiskt oljefält som ska kunna förskjuta Peak Oil, alltså den tidpunkt då vi får mindre och mindre olja för varje år att röra oss med framåt i tiden. Enligt nyhetssajten är detta gigantiska fält det största på 34 år och innehåller 15 miljarder fat olja. Det kan låta mycket, men då ska man veta att världens största fält, Ghawarfältet när det hittades innehöll över 100 miljarder fat olja. Exakt hur mycket Ghawar innehåller är dock hemligstämplat, men det är viktigt att förstå att detta ”gigantiska” fält inte är någonting i jämförelse med de fält vi brukade hitta.

  Att fältet skulle skjuta Peak Oil framåt i tiden stämmer såklart. Men hur långt fram då? Enligt samma artikel gör vi av med 30 miljarder fat varje år, det som har hittats är alltså en halv årsproduktion. Förutsatt att vi fick upp allting på en gång, vilket såklart är en utopi så skulle alltså Peak Oil förskjutas med ett halvår. I praktiken handlar det snarare om ett par månader i bästa fall. Förändringarna vad gäller oljeproblematiken är alltså marginella. Vi kommer med stor sannolikhet att få se en minskad oljeproduktion, och ökade oljepriser inom de närmaste åren, oavsett vilka önskedrömmar som mainstream-ekonomerna målar upp.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.