Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EFSA föreslår sänkta exponeringsgränser för PFAS-ämnen

  Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (EFSA) föreslår en skärpt bedömning av hur mycket PFAS-ämnen man kan få i sig utan risk för hälsan. Orsaken är att den nuvarande nivån inte anses vara säker.

  Flera EU-länder, däribland Sverige, har tidigare visat vilja förbjuda poly- och perfluorerade alkylerade ämnen (PFAS) på grund av dess risker för människor och miljön. Nu föreslås en ny nivå för hur mycket PFAS som är säkert att få i sig från mat under en vecka (tolererbara veckointag, TWI).

  Den föreslagna nivån är bara åtta nanogram per kilo kroppsvikt totalt för fyra olika PFAS-ämnen: PFOA, PFNA, PFHxS och PFOS tillsammans. Dessa ämnen är identifierade som särskilt farliga ämnen under kemikalielagstiftningen REACH och omfattar ungefär hälften av människors totala PFAS exponering. Resten kommer främst från former som lättare elimineras av kroppen.

  Siffran är dramatiskt lägre än den nuvarande gränsen. EFSAs exponeringsgräns för enbart PFOS har varit 1050 nanogram per kilo kroppsvikt per vecka sedan 2008. Nivån för PFOA är 10 gånger högre.

  Den föreslagna exponeringsgränsen ligger dessutom inom vanliga exponeringsnivåer för vuxna och ungdomar i Europa. Detta betyder att människor i Europa får i sig så mycket PFAS från mat att exponeringen kan skada hälsan.

  Efsas stränga bedömning är tydlig – vi måste få ner halterna av PFAS-ämnen i miljön så att de inte hamnar i maten eller dricksvattnet, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

  Den nya, betydligt lägre, siffran nåddes mot bakgrund av nya vetenskapliga studier och EFSAs nya vägledning för utvärdering av kemikalieblandningar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.