Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Efter EU-krav: Torskfisket skärps vid årsskiftet

  Foto: Joachim S. Müller (CC BY 2.0)

  Oron kring torskens tillväxt har ökat bland forskare. Igår träffades EU:s fiskeministrar för att diskutera hur fiskekvoterna i Östersjön kan minska 2017. Mötet slutade i en kompromiss länderna emellan – torskfisket ska minskas med 56 procent i västra Östersjön och med 25 procent i de östra delarna.

  Efter uppmaning från EU-missionen träffades EU:s fiskeministrar igår i Luxemburg för att diskutera torskens framtid. Det nya beslutet innebär också en begränsnings av fritidsfisket i hela Östersjön. Från årsskiftet får fritidsfiskare inte ta upp fler än fem torskar per person och dygn.

  Reglerna för det begränsade fritidsfisket är detsamma för EU:s alla nationer, men hur kontrollerna ska gå till återstår att se, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), till SVT nyheter.

  Gårdagens möte slutade alltså på grund av olika ambitionsnivåer i en kompromiss. EU-kommissionens föreslog en minskning med närmare 90 procent i västra Östersjön och 40 procent i de östra delarna. Även Sveriges förhoppning var större än det slutgiltiga beslutet, men Sven-Erik Bucht (S) är ändå nöjd med utgången.

  Det har ju varit en kompromiss det här och Sverige har givetvis velat ha ännu mer begränsningar, men jag tycker att det ändå är en väldigt bra kompromiss, säger han till SVT nyheter.

  Men alla håller inte med om att beslutet är bra nog. En av dem är Lasse Gustavsson, verkställande direktör för Oceana i Europa.

  Dagens överenskommelse verkar täcka minimikravet, men den saknar ambitionen att återställa västra Östersjöns kraftigt överfiskade torsk tillbaka till sunda nivåer, säger Lasse Gustavsson, verkställande direktör för Oceana i Europa. Genom beslutet att fortsätta med överfiske riskerar ministrar inte bara en miljökollaps utan ignorerar också tillväxtpotentialen för alla fiskesamhällen längs Östersjökusten, som är beroende av denna ikoniska fisk, säger Lasse Gustavsson i ett pressmeddelande. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.