Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ek erkänner ökade utsläpp

  Tidningen Fokus har inför klimatmötet i Durban intervjuat miljöminister Lena Ek (C) om hennes tankar kring mötet, chanserna för att nå ett avtal och den svenska politiken. Delar av samtalet fokuserade på tre saker hon tidigare fått kritik för.

  Den första saken handlar om att Sverige skulle föra världens ambitiösaste klimatpolitik, ett påstående som Ek upprepar i intervjun. Påståendet har sedan tidigare motbevisats och sedan 2009 har Sverige fallit kraftigt i internationella klimatrankingar. När Ek får kritik för påståendet svarar hon i intervjun bara att hon ”vägrar att gå in i någon decimalexercis”.

  Det andra rörde de chockerande utsläppssiffrorna amerikanska forskare presenterade för snart tre veckor sedan. Enligt de siffrorna har Sveriges utsläpp ökat med 6 % mellan 2009 och 2010. Ek dementerade inte siffrorna utan sade istället att de snart har en del på plats som på sikt borde minska utsläppen. Vilka åtgärder det handlar om är otydligt.

  En fråga berörde också det faktum att hon backat från de utsläppskrav hon drev som Europaparlamentariker. På den frågan svarade hon helt enkelt att regeringen nu arbetar bakom kulisserna med frågan och att det är därför man inte ser så mycket.

  När man under intervjun diskuterade förhoppningarna inför klimatmötet betonade Ek att förhoppningarna är låga eftersom så få länder är ombord när det gäller utsläppsminskningarna. Andra saker, så som att skapa ny finansiering, klimatbistånd, som gör att utvecklingsländerna drar sig för att gå in i en överenskommelse nämndes inte alls. Kanske för att just Sverige fått kritik för att de sänkte biståndet för att ha råd med klimatbiståndet.

  Klimatmötet i Durban börjar nu om mindre än en vecka och precis som förra året kommer Supermiljöbloggen finnas på plats för att rapportera om allt som händer där.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.