Ek: Hela samhället måste involveras i Färdplan 2050
Frågan om hur Sverige ska få ner klimatutsläppen ledde till debatt i Riksdagen under gårdagen.
Foto: Anders Hellberg |
SMB har tidigare skrivit om att Naturvårdsverkets underlag till en klimatfärdplan har resulterat i en hel del frågetecken rörande vägvalet mellan förnybar energi och kärnkraft.
I går blev det nya diskussioner i Riksdagen, denna gång mellan miljöminister Lena Ek (C) och riksdagsledamöterna Jens Holm (V), Roger Tiefensee (C) och Sara Karlsson (S), där debatten bland annat handlade om vad som egentligen menas med regeringens mål – ett Sverige utan nettoutsläpp av växthusgaser år 2050.
Jens Holm (V), som låg bakom interpellationsdebatten, sa att han kunde ställa sig bakom många av Naturvårdsverkets förslag, men han efterlyste större tydlighet från regeringens sida om vad 2050-målet innebär.
– I dag handlar ungefär 30 procent av den borgerliga regeringens klimatpolitik om att köpa billiga utsläppskrediter i andra länder. Det innebär alltså att en tredjedel av de utsläppsminskningar som Sverige gör egentligen görs genom uppköp av de billiga utsläppsrätterna. Ska detta fortsätta att vara en strategi för regeringen, Lena Ek, ända fram till 2050? Ska vi fortsätta att köpa billiga utsläppskrediter i andra länder? Det tycker jag vore olyckligt.
Lena Ek svarade att Naturvårdsverket faktiskt fått i uppdrag att räkna på scenarier både med och utan utsläppsrätter. Miljöministern förklarade också att rapporten från Naturvårdsverket innehåller en rad olika förslag som nu ska analyseras och hon återkom flera gånger till hur viktigt det är att hela samhället involveras för att Sverige ska klara av att nå klimatmålen.
– Målen är satta, och nu har uppdraget gjort att vi kan börja en bred diskussion. I Naturvårdsverkets material finns en bruttolista på förslag. Det kommer säkert fram fler förslag under den här diskussionen. Det hoppas jag verkligen. Det är ingen lätt sak, men det är absolut nödvändigt att vi når de svenska klimatmålen. Jag skulle vilja tacka för att vi nu, genom den här interpellationsdebatten, drar i gång den svenska debatten gemensamt.
Enligt Ek tänker regeringen ”återkomma under mandatperioden med att närmare beskriva hur det svenska arbetet för att nå visionen om noll i nettoutsläpp 2050 ska genomföras”.
Slutet av debatten kan du se nedan.
Hela interpellationsdebatten kan du titta på här.
Naturvårdsverkets underlag till Färdplan 2050 hittar du här.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till