(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Ek i lobbygrupp – spisar Brysselkol med fossilindustrin

EU får ofta kritik för att vara slutet och svårt att påverka. Det gäller dock inte om man är ett stort olje-, kol- eller kärnkraftsföretag. Då kan man köpa sig in till makten, med hjälp av Lena Ek. 

Sveriges nya miljöminister Lena Ek är redan i blåsväder.
Sedan tiden som EU-parlamentariker är hon vice ordförande i lobbygruppen European Energy Forum (EEF), som ordnar hemliga middagar för fossilindustrins företrädare. Genom att betala EEF får företagen tillgång till politikerna.

Lobbygruppen EEF ordnar så att fossilföretagen får träffa EU-parlamentariker på hemliga möten. Bland medlemmarna finns BP, Vattenfall och Shell. Företagen betalar 7000 € om året för att få påverka parlamentarikerna. Bland mötena den senaste tiden finns: “what about coal?” och studiebesök till de omstridda oljesandsanläggningarna i Kanada.

På sin numera stängda blogg (delvis tillgänglig via Google cache) skrev hon om ett “vansinnigt” förslag:

I morgon ska vi rösta i plenum om ett helt vansinnigt parlamentsuttalande. Om förslaget antas innebär det att europaparlamentet uppmuntrar oljeborrning i Arktis och utvinning av olja ur tjärsand.

Att rösta ja till ett sådant förslag låter otänkbart i miljöministerns öron. Att under slutna middagar låta sig påverkas av fossilföretagens oemotsagda intresse, verkar dock ha gått bra.

SvD:

Organisationen Corporate Europe Observatory, CEO, som granskar lobbyverksamhet inom EU beskriver EEF som en ubåt. –En ubåt är något väldigt kraftfullt som befinner sig under ytan, som folk inte känner till. Det är en bra förklaring av hur organisationen fungerar, säger Vicky Cann på CEO.
Hon har nyligen skrivit en rapport som tar upp EEF som en av de mest inflytelserika lobbygrupperna, där sociala band knyts mellan politiker och industrins multinationella företag. –Det handlar om ett intimt umgänge mellan politiker och industri. Vi är bekymrade över organisationens roll i att främja kärnkraft, säger Vicky Cann.

Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.