Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ek säger att utsläppsrätterna bör annulleras

  Den svenska regeringen verkar nu ha börjat svänga i frågan om vad som ska göras med Sveriges överskott av utsläppsrätter. Enligt ekot säger miljöminister Lena Ek nu att utsläppsrätterna bör annulleras, istället för att säljas, och därmed leda till utsläpp i någon annan del av världen.

   

  Regeringens tidigare linje har varit högst oklar kring vad som ska hända med utsläppsrätterna. Tidigare i år sa Reinfeldt att Sverige inte ensidigt skulle annullera utsläppsrätterna, utan att man kunde tänka sig att sälja dessa. Även tidigare miljöminister Carlgren gav oklara besked, vilket kritiserades av riksrevisionen. En försäljning skulle i praktiken radera ut alla de klimatframsteg som Sverige gjort i många år, genom att utsläppen då skulle kunna ske i något annat land i stället.

  Men nu säger Lena Ek alltså till ekot att Sveriges linje dels är att alla utsläppsrätter bör annulleras i hela världen, men hon vill fortfarande inte uttala sig om vad Sverige kommer göra ifall EU inte väljer att stödja den här linjen, det är alltså fortfarande oklart om Sverige ensidigt kommer att annullera sina utsläppsrätter. Trots detta är hennes besked inte desto mindre ett steg i rätt riktning.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.