Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ek skjuter sig i foten när hon skyller problem med bly-ammunition på kommunerna

  Runt om i Sverige finns tusentals skjutbanor där bly-ammunition ligger utspridd och utgör en miljöfara. Kommunerna borde ta ansvar, menar miljöminister Lena Ek i en kommentar till Svt. Men hon glömmer bort att regeringen är ansvariga för att man överhuvutaget får använda bly i ammunitionen

  Efter att Svt visat att 90 % av de skjutbanor som ligger i vattenskyddsområden inte har utretts för eventuella miljökonsekvenser så riktade Lena Ek tydlig kritik mot kommunerna. ”Bly är ett väldigt farligt miljögift”, säger hon och menar att kommunerna måste ta ansvar när det gäller att undersöka, och om nödvändigt sanera de områden där blyhalterna är för höga på grund av den ammunition som avlossats.

  Ek glömmer dock att nämna att hennes egen regering är en viktig orsak till varför blyet ligger i marken från början. Den förra socialdemokratiska regeringen införde en lag som innebar totalförbud mot bly i ammunition, den lagen revs sedan upp när den nuvarande regeringen kom till makten. Blykulan Ek avlossade mot kommunerna studsar därmed tillbaks och träffar henne själv.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!