Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ek vill minska vargstammen, trots naturvårdsverkets rekomendationer

  Idag kom naturvårdsverket med sin rekommendation för den svenska vargstammen. Dagens 265 djur bör bli 380 stycken i hela landet för att inte beståndet ska hotas. Men miljöminister Lena Ek säger nej, och kräver istället att vargstammen minskas kraftigt.

  Ek säger till TT att hon istället vill se 180 vargar i Sverige, vilket är ännu lägre än regeringen tidigare aviserat om, då de har pratat om 210 vargar. Naturvårdsverket menar dock att även med 380 vargar så kommer det svenska vargbeståndet vara utsatt, och det kommer krävas åtgärder för att hindra inavel. Med 180 svenska vargar skulle det krävas ännu mycket kraftigare åtgärder i form av att aktivt plantera ut utländsk varg under en lång period, något som tidigare har visat sig varit lättare sagt än gjort.

  Naturvårdsverkets rekomendation på 380 vargar är dessutom lägre än det tidigare budet från experter, som rekomenderade 500 vargar i Sverige för att få en livskraftig stam, och naturskyddsföreningen tror att 700 djur behövs. Sveriges vargpolitik har tidigare kritiserats kraftigt av både miljöorganisationer och EU, som hotade att dra Sverige inför domstol på grund av den svenska vargjakten.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.