← Tipsa oss!
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Ekonom: Gruvboomen är ett lotteri

Börsvärdet på de svenska gruvbolagen rasar, skriver Svenska Dagbladet. Enligt regeringens mineralpolitiska linje prospekteras det som aldrig förr i Sverige. Nya gruvor dyker upp som svampar efter regn, men många gruvprojekt stannar av på grund av investeringsovilja. Såren de lämnar i naturen tar lång tid att läka.

För att göra Sverige till ”en världsledande gruvnation” har regeringen infört en rad förenklingar för företag som vill söka efter råvarutillgångar och anlägga gruvor. De senaste årens höga råvarupriser eldade aktivitetstakten, men när ”hajpen” lagt sig har företagen dukat under. Råvarutillgångarna finns, men priserna har fallit och det ekonomiska inflödet i branschen har minskat kraftigt.

Mineralstrategin har mött skarp kritik från miljöorganisationer och markägare. De svenska mineralfyndigheterna är utpekade som ”riksintresse”. Det betyder att de anses vara av särskild vikt för landets försörjning, och aktiviteter kopplade till brytning kan ofta kringgå gängse miljö- och markrättsliga beslutsprocesser. Under den borgerliga regeringsperioden i början av 90-talet öppnades det för utländska företag att fritt operera i de svenska bergen. Råvarorna fraktas ut ur landet, för att sedan köpas tillbaka till världsmarknadspris. Av vinsterna som företagen gör går 0,5 promille tillbaka till svenska staten.

Miljökonsekvensanalysen är ofta frånvarande i rapporteringen om boomen. I Svenska Dagbladet (16/7 2013, endast papperstidning) liknas industrin vid ett lotteri:

– Det är riskabelt att satsa pengar i prospekteringsbolag, men det kan ge oerhört fin utdelning. Det är som att köpa en lott, men med större vinstchans än exempelvis en Trisslott, menar den ekonomiska analytikern Magnus Ericsson.

Miljörörelsen hämtar kraft i att många projekt inte kommer längre än till prospektionsnivå, men enligt Ericsson är detta bara en fas:

– Gruvboomen kommer att ta fart igen om några år, det är jag övertygad om, hävdar han.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till Kopierad123 270 12 33

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till Kopierad123 270 12 33

Läs vad vi vill göra