Häromdagen kunde vi läsa att allt färre amerikanska ungdomar bryr sig om miljön. Dessvärre tycks den allmänna trenden i USA vara att klimatfrågan inte bara anses mindre viktig – människor blir också mer och mer skeptiska till den. I slutet av 00-talet skedde en signifikant förändring i allmänhetens tro på klimatförändringarna som orsakade av människan. En studie från University of Connecticut kommer nu med en teori om varför.
Förklaringar som ofta lyfts fram till de plötsliga attitydförändringarna har varit bland annat en misstro mot mediers rapportering och väderförhållanden. Men den nya studien menar att dessa anledningar inte är räcker för att förklara den plötsliga och tidsspecifika attitydförändringen.
Istället föreslår den nya studien att den ekonomiska krisen spelat en stor roll. Människor i allmänhet har en föreställning om att åtgärderna som krävs för att förhindra klimatförändringarna är negativa för den ekonomiska utvecklingen. I tider där många är oroliga för ekonomin blir det därför psykologiskt lättare att förneka klimatförändringarna än att behöva hantera att de ekonomiska möjligheterna för att förhindra dem inte existerar.
Alltså:
1. Människor tänker att det är väldigt dyrt att lösa klimatproblemen
+
2. Ekonomin är svag
=
Enklare att förneka klimatförändringarna än att behöva känna ångest för att samhället inte har pengarna som krävs för att klara klimatkrisen.
Inom psykologin kallas den här typen av samband för kognitiv dissonans. Det beskriver vad som händer i hjärnan när attityder och beteende står i konflikt med varandra.
Studien baseras på ett omfattande antal undersökningar sedan 1980. Studien visar även på ett samband mellan höga arbetslöshetsnivåer och större skepticism mot klimatförändringar. Teorierna gör sig även gällande i Europa även om det här finns en mer genomgående tillit till klimatförändringarna.