Sverige faller ytterligare på de internationella miljörörelsernas rankning av progressiva klimatländer. Detta stod färdigt under lunchen på en presskonferens nere på klimattoppmötet i Sydafrika.
Varje år sedan 2006 presenterar organisationerna Climate Action Network (CAN, en global samlingsorganisation för 500 miljöorganisationer) och Germanwatch en internationell rankning av klimatskyddet i de länder som tillsammans står för 90 procent av världens utsläpp, Climate Change Performance Index . Rankningen består av tre delar som värderas var för sig och sedan vägs samman.
• Trenden för utsläppen. Om utsläppen ökar, minskar eller är oförändrade över tid. Minskande trend ger hög rankning.
• Klimatpolitik. En bedömning av landets nationella och internationella politik. En progressiv politik ger hög rankning.
Att Sverige fick fjärdeplatsen säger mer om omgivningens klimatarbete än att vi skulle vara något föregångsland, eftersom Sverige faktiskt har ökat utsläppen sedan 2007. Då kom Sverige på första plats. Och i arbetet med att ha en aktiv klimatpolicy och införa klimatpolitiska åtgärder hamnar Sverige på en föga smickrande 34:e plats.
– Det är oerhört tråkigt att utsläppen i Sverige åter ökar och att Sverige bara kommer på 34:e plats när det gäller att införa klimatpolitiska åtgärder. Studien visar att Sverige framför allt har tappat tempo när det gäller att föra in nya styrmedel för att minska utsläppen både nationellt och internationellt och regeringen behöver därför göra en nystart i klimatfrågan för att inte ramla ner på listan nästa år, säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
Föregångslandet Sverige? Nej, just det.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till