”En helt orimlig anklagelse”
Dålig stämning i riksdagen när frågan om vem som bär ansvaret för Vattenfalls brunkolssatsningar debatterades.
Fredagens interpellationsdebatt mellan Per Bolund (MP) och finansmarknadsminister Peter Norman (M) var egentligen tänkt att handla om Vattenfalls nuvarande agerande i Tyskland, där bolaget planerar för att öppna flera nya brunkolsdagbrott. Men i stället blev det många turer fram och tillbaka om vem, förutom Socialdemokraterna, som från början godkände att Vattenfall tilläts att alls investera stort i kolkraft.
Finansmarknadsminister Peter Norman (M) förklarade flera gånger att ansvaret delvis ligger hos Miljöpartiet. Bland annat sa han:
– År 2000-2006 gick Vattenfall från 0 miljoner ton utsläpp av koldioxid till nästan 100 miljoner ton. Det var under den tiden ni var ett stödparti till Socialdemokraterna i den ekonomiska politiken. Ni lät detta bero. Ni valde att ställa upp framför de ekonomiska köttgrytorna på bekostnad av att Vattenfall gjorde intrång i Polen och Tyskland. Det var kolkraft, brunkol och kärnkraft, som har stått stilla under nästan hela perioden. Och inte nog med det: Ni hade också under den här perioden en post i Näringsdepartementet som politiskt sakkunnig, och det var du, Per Bolund, som var den personen. Du såg på när Vattenfall gick från 0 till 100 miljoner ton koldioxid i utsläpp.
Per Bolund, Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, var inte oväntat av en annan uppfattning.
– Jag hoppas att Peter Norman sansar sig och inser att det faktiskt är en helt orimlig anklagelse. Vi hade gärna fällt den tidigare socialdemokratiska regeringen här i riksdagen om det hade varit möjligt, men det var det inte. Peter Normans parti, Moderaterna, stödde nämligen hela denna investeringslinje. Vi kunde tyvärr inte bygga någon majoritet här i riksdagen för att fälla den socialdemokratiska regeringen och stoppa dessa vansinniga investeringar i kolkraft på grund av att Peter Normans parti inte tog sitt ansvar. Att säga att vi såg på medan detta hände är så långt från sanningen som man kan komma.
Norman höll ändå fast vid att den nuvarande regeringen ”fick 100 miljoner ton att hantera” och att regeringen trots allt beslutat att Vattenfall ska dra ned detta till 65 miljoner ton till år 2020. Norman påpekade även att ”[d]et är Tyskland som bestämmer vilken energimix de vill ha”, något som dock tyska die Grünen-politiker som följde debatten snabbt gjorde klart att de inte höll med om utan såg som en avledande manöver från den svenska ministerns sida.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till