Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  En miljon dör av kemikalier – varje år


  Kemikalier från industri och jordbruk bidrar till en miljon dödsfall varje år. Nu krävs akuta åtgärder för att motverka kemikaliers hot mot miljö och hälsa. Det visar rapporten Global Chemicals Outlook från FN:s miljöprogram, UNEP, som släpptes i veckan.

  I takt med att utvecklingsländer i större utsträckning börjar använda kemikalier, ökar behovet av koordinerade insatser. FN:s rapport menar att kemikalier börjar ersätta mer traditionellt använda naturliga produkter för exempelvis färgning, lim och rengöring. Då regelverket för kemikalier i allmänhet är svagare i utvecklingsländer, har detta resulterat i skador och sjukdomar i storleksordningen hundratals miljarder dollar.

  Rapporten föreslår vidare ett antal åtgärder för att komma till rätta med problemen: Samordning av kontrollinstanser, utökning av intressenter, kapacitetsutveckling i utvecklingsländer samt ökat fokus på prevention.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.