Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”En seger för vargstammen”

  Det blir ingen vargjakt. Förvaltningsrätten väljer att upphäva Naturvårdsverkets tidigare beslut om att 16 vargar ska få skjutas.

  – Det är enormt glädjande och en seger för oss tre miljöorganisationer, och inte minst för vargstammen, kommenterar Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, domen i ett pressmeddelande.

  I en artikel från TT beskrivs den snåriga processen, om hur det var i slutet av januari som Naturvårdsverket beslutade att en selektiv och riktad jakt skulle få genomföras, där sammanlagt 16 vargar skulle få skjutas. Det här beslutet överklagades dock snabbt av Naturskyddsföreningen, Svenska Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden och endast tre vargar hann skjutas innan jakten stoppades av Kammarrätten i syfte att låta Förvaltningsrätten utreda frågan.

  I går kom Förvaltningsrätten med sitt domslut där det framgår att man anser att det finns andra och mer lämpliga lösningar än jakt för att minska inaveln i den svenska vargstammen.

  Sådana lösningar är t.ex. flytt av genetiskt värdefulla vargar till Mellansverige, flytt av vargar mellan den rysk-finska och den skandinaviska vargstammen och utplacering av vargvalpar från djurparker.

  Till Ekot kommenterar Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren domen så här:
  – Nu tänker vi analysera den och försöka tolka vad det är man menar med det domslutet.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.