(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Energimyndigheten: mindre kärnkraft att vänta

Foto: OKG

En utveckling mot ett elsystem i Sverige med en mindre andel kärnkraft och en större andel förnybar elproduktion är sannolik, menar regeringens expertmyndighet i ny rapport.

I den nya rapporten Vägval och utmaningar för energisystemet (pdf), skriver Energimyndigheten om ett antal knäckfrågor kopplade till vägval och utmaningar för energisystemets långsiktiga utveckling.

När det gäller frågan om det kommer byggas ny kärnkraft i Sverige skriver myndigheten:

Det som har störst inverkan på investeringskostnaden är byggtiden. Tillståndsprocessen för ny kärnkraft kan ta upp mot tio år från den första ansökan tills att alla tillstånd är färdiga och det slutgiltiga investeringsbeslutet kan tas. Därefter beräknas projekttiden till minst fem år. Vattenfall lämnade 2012 in en ansökan om att bygga ny kärnkraft, vilket innebär att en ny reaktor tidigast kan stå på plats år 2027. Det troliga är dock att det tar ännu längre tid. Detta innebär att oavsett om ny kärnkraft byggs eller inte så kommer elproduktionen från kärnkraften att hinna minska jämfört med dagens produktion.

Flera av de svenska reaktorerna kommer hinna stänga innan 2025, tror Energimyndigheten:

Signaler från ägarna tyder på att tre reaktorer kommer vara stängda innan år 2025. Samtidigt kan ny kärnkraft stå på plats tidigast 2027, och den kraftiga utbyggnaden av annan kraftproduktion gör att behovet av kärnkraft inte är lika stort som tidigare.

Något som kan komma att påverka tidpunkten för när de äldsta reaktorerna stänger är förändrade skatter och avgifter, liksom kostnader för att uppfylla strängare säkerhetskrav, skriver Energimyndigheten i rapporten, och konstaterar att detta även innebär att det är osäkert om ny kärnkraft kan bli lönsam under den närmaste framtiden:

En utveckling mot ett elsystem med en mindre andel kärnkraft och en större andel förnybar elproduktion är därför sannolik.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.