Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Energimyndigheten: Svenska miljöteknikföretag kan lära av Natalie Imbruglia

    I går, på Fotografiska museet i Stockholm, samlade regeringen en stor grupp regionala och lokala aktörer som arbetar med att stötta svenska miljöteknikföretag. Supermiljöbloggen fanns så klart också på plats.

    Foto: natalieimbruglia.com / Press Shots

    Bakgrunden till mötet är den miljöteknikstrategi som regeringen lanserade under 2011. Med strategin har följt att ett tiotal myndigheter fått i uppdrag att på olika sätt öka förutsättningarna för att den svenska miljötekniken ska kunna utvecklas och exporteras.

    På seminariet under gårdagen talade bland annat företrädare för Energimyndigheten, som kunde berätta att Sverige har mycket goda förutsättningar att tjäna storkovan på miljöteknik framöver. Sverige har nämligen, menade man, en stark industriell tradition, vana av export, en hög utbildningsnivå och gott om naturresurser. Samtidigt har Sverige under lång tid jobbat med styrmedel på miljöteknikområdet, som skatter, stöd och subventioner, något som också har skapat en bra grund att stå på.

    Och – förklarades från myndighetens sida – möjligheten för expansion för de svenska miljöteknikföretagen är extremt god eftersom ”de globala utmaningarna kommer finnas kvar under överskådlig framtid”.

    Dock finns det en sak som svenska miljöteknikföretag måste bli bättre på. Efter en dag av många powerpointpresentationer satte plötsligt Andreas Stubelius, från Energimyndigheten, på låten Torn med Natalie Imbruglia. Stubelius berättade att Imbruglia slog igenom med den här låten 1997, att det blev en världshit som kom upp på topplistorna i över ett dussin länder, men att samma låt faktiskt hade släppts inte mindre än fyra gånger tidigare av andra artister.

    – Ingen av de andra försöken slog. Det här visar att man behöver många olika försök på sig för att lyckas. Och där tror jag att vi i Sverige behöver bli bättre. Bara för att vi misslyckas första gången betyder inte det att vi inte kan få en stor framgång senare, berättade Stubelius.

    Statssekreterare Daniel Johansson, som täckte upp för energiminister Anna-Karin Hatt som fått förhinder, berättade om hur viktigt miljöteknikarbetet är, inte minst med tanke på vad nyligen släppta klimatrapporter, exempelvis från Världsbanken och International Energy Agency, har visat.

    – Och det betyder, vi måste göra mer och vi måste göra det nu. För om vi skulle misslyckas, om vi skulle passera smärtgränsen som kanske går vid två grader, då riskerar vi att världen går in i en utveckling som blir omöjlig att vända. Irreversibel. Att fortsätta med olja, kol och fossila bränslen för att värma hus eller producera el till industrier eller för att driva fordon – det är inte längre ett alternativ. Vi måste bryta fossilberoendet.

    I sitt avslutningsanförande förklarade Johansson vad han nu hoppas på från de svenska miljöteknikföretagen och från de aktörer som arbetar med att stötta dessa:

    – Visa nu framfötterna så att ni kan attrahera det riskvilliga kapitalet, gärna storkapitalet. Det är dags för kapitalet att förstå – och det är vi som måste få dem att förstå – att det här är framtiden.

    ***
    I går kom också en lägesrapport från regeringen om hur arbetet med miljöteknikstrategin går.
    Mer information om svensk miljöteknik finns samlat på swedishcleantech.se.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.