Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Energimyndigheten tänker utreda vägen till ett hållbart energisystem

    I dag kan Supermiljöbloggen avslöja att Energimyndigheten planerar att dra igång en omfattande utredning om hur det svenska energisystemet kan ställas om.

    Utredningen sker inte på uppdrag av regeringen
    utan görs helt på eget initiativ.

    – Det ligger i myndigheters ansvar att själva initiera utredningar som är viktiga för verksamheten, säger Erik Brandsma, Energimyndighetens generaldirektör,
    i en kommentar till Supermiljöbloggen.

    Beslutet, som togs av Energimyndighetens ledningsgrupp i måndags, har ännu inte kommunicerats externt. Det riskerar därför att
    komma som något av en överraskning både för
    energiminister Anna-Karin Hatt (C) och för
    Miljöpartiets energipolitiske talesperson Lise Nordin som om bara några timmar (ca kl. 13.00) påbörjar eninterpellationsdebatt i riksdagen – anmärkningsvärt nog en interpellationsdebatt som ska handla om varför regeringen hittills inte velat ge något uppdrag till Energimyndigheten om att utreda hur Sverige skulle kunna nå ett helt förnybart energisystem.

    Det var i tisdags som Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma på Twitter svarade på en fråga ställd av Isadora Wronski från Greenpeace. Frågan handlade om man från Energimyndighetens sida inte borde utreda hur Sverige kan nå ett hållbart energisystem:
    ”ja, och det ska vi göra.”

    Något liknande har inte kommunicerats tidigare, varken från regeringens, myndighetens eller från generaldirektörens sida, något som väckte Supermiljöbloggens nyfikenhet.

    Efter en lång rad samtal till olika instanser lyckades Supermiljöbloggen till sist få tag på ett internt brev som generaldirektören tidigare i veckan skickat ut till de anställda på myndigheten.

    Här skriver Erik Brandsma:
    ”Utredning på eget initiativ Vi har på eget initiativ startat en utredning. Vi ska reda ut vad ett hållbart energisystem är för Sverige. Vi vet ganska väl vad som sker till 2020 men efter det blir det svårare och vi känner att vi måste kunna ge svar på några viktiga frågor:

    Vad händer om ingen vill investera i ny kärnkraft? Hur mycket baskraft kommer vi behöva? Vilken potential har effektivisering? Vilken roll kommer lagring och överföring att spela? Hur kommer det `smarta´ nätet och/eller smarta städer att påverka energibehovet? Vilken försörjningstrygghet har vi sannolikt?

    Det blir en spännande utredning som många väntar på. Analysavdelning har börjat skissa på ett projektupplägg.”

    Energimyndigheten ligger under Näringsdepartementet och får sina uppdrag från regeringen via instruktioner och regleringsbrev. Men rent principiellt behöver det inte komma ett direkt uppdrag från regeringen, utan en myndighet kan välja att göra utredningar på eget initiativ – i mån av tillgängliga resurser.

    Som Supermiljöbloggen förstått det så har Energimyndigheten gjort utredningar på eget initiativ tidigare, exempelvis 2011 då man genomförde en utredning om myndighetens roll i det svenska miljömålssystemet som man tyckte behövde förtydligas i samband med att miljömålsystemet gjordes om. Ett ytterligare exempel är från2006 då myndigheten såg ett behov av att genomföra en omvärldsanalys när diskussionen kring Peak oil-frågan var påtagligt hög.

    För att dubbelkolla det hela ringde Supermiljöbloggen upp Ola Westberg, pressekreterare på Energimyndigheten. Westberg bekräftar att myndigheten beslutat att dra igång en utredning om ett hållbart energisystem, ett omfattande arbete som kommer att resultera i flera olika delutredningar.

    Westberg berättar också att processen påbörjades för några veckor sedan men att det var i måndags som det första förslaget till upplägg för utredningen var uppe till diskussion i ledningsgruppen på Energimyndigheten.

    Supermiljöbloggen fick även en möjlighet att ställa en fråga direkt till generaldirektören.
    Oftast får ju myndigheter sina uppdrag från regeringen via instruktioner och regleringsbrev. Hur kommer det sig att Energimyndigheten tagit ett beslut om att starta en sådan här utredning på eget initiativ?

    – Det ligger i myndigheters ansvar att själva initiera utredningar som är viktiga för verksamheten, säger Brandsma till Supermiljöbloggen.

    Runt lunchtid i dag kommer det att hållas en interpellationsdebatt i riksdagen mellan energiminister Anna-Karin Hatt (C) och Miljöpartiets energitalesperson Lise Nordin. Debatten ska handla om varför regeringen hittills inte velat ge något uppdrag till Energimyndigheten om att utreda hur Sverige skulle kunna nå ett helt förnybart energisystem. I frågan till Hatt, som ligger till grund för interpellationsdebatten, skriver Nordin:

    ”Det finns redan i dag flera oberoende studier som visat hur Sverige kan ställa om energisystemet till 100 procent förnybart. Men förvånande nog har det hittills aldrig gjorts någon statlig utredning om hur detta kan ske på bästa sätt. Både i och utanför riksdagen har förslag förts fram om att Energimyndigheten bör ges uppdraget att utreda hur ett helt förnybart energisystem kan nås.”

    Hur beskedet från Energimyndigheten kommer att påverka dagens debatt återstår att se. Ola Westberg betonar dock att frågan som Energimyndigheten planerar att utreda, om ett hållbart energisystem, är bredare än att bara handla om frågan om förnybar energi.

    – Det är viktigt för myndigheten att det handlar om hållbarhet utifrån tre perspektiv; ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet. De tre pucklarna kommer det här arbetet att stå på.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.