Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Englands färskvatten slut om 25 år

  Foto: Pixabay Foto: Foto: Pixabay (cc0)

  Vattnet i England väntas vara slut om 25 år. James Bevan, chef för miljömyndigheten, sa igår att landet fångas i ”dödens käkar” om inte attityder förändras och slöseriet slutar.

  ”Vattenslöseri behöver vara lika socialt oacceptabelt som att blåsa rök i ansiktet på en bebis eller kasta sina plastpåsar i havet. Vi behöver alla att ta ansvar för vår vattenanvändning”, säger han under en konferens.

  Bristen uppstår på grund av befolkningsökning, slöseri och klimatförändringar. Omkring 3 miljarder liter vatten går till spillo varje dag i England genom läckage – motsvarande över 20 miljoner människors förbrukning.

  Idag använder britterna i genomsnitt 140 liter vatten per person, och James Bevan säger att mycket kan förbättras om förbrukningen sjunker till 100 liter per person till 2050. 100 liter är fortfarande dubbelt så mycket som medborgarna i sydafrikanska Kapstaden nu får använda, som haft extrem torka sedan 2015.

  Trots de nationella problemen skapar konsumtionsländerna störst avtryck i andra länder, och exporterar majoriteten av sin vattenanvändning utanför gränserna. I Sverige använder vi likt britterna 140 liter vatten om dagen per person, men om vattnet som går åt till produktion av mat, kläder och varor, räknas in stiger siffran till ungefär 3 900 liter per person.

  Vattenbrist påverkar redan mer än 40 procent av världens befolkning, och på grund av klimatförändringarna väntas 25 procent av den globala befolkningen möta kronisk eller återkommande brist år 2050, enligt FN.

  Vattenbristen ökar också på många platser i Sverige, men det är lågmält om hur vi ska hantera omvärldens och våra egna vattenproblem. Miljömålet ”Grundvatten av god kvalitet” nås inte, och kommer inte nås med beslutade styrmedel.

  ”Det krävs en ökad takt i arbetet med att skydda grundvattenresurserna för att nå målet. Uttag och användning av naturgrus behöver minskas ytterligare. Knappt hälften av länsstyrelserna bedömer att målet är uppnått eller inom räckhåll”, står det på Sveriges miljömål.

  Det är uppenbart för lite uppmärksamhet och åtgärdsfokus kring en fråga som är livsviktig för människor, djur, produktion och jordbruk. I fredags inföll Världsvattendagen, som i år hade temat ”Leaving no one behind”. För Sveriges del skulle det innebära att ta ansvar för såväl egen vattenproduktion som för hur svenskarnas konsumtion påverkar vattentillgången i andra länder, något vi är uppenbart långt ifrån att göra.


  SMB lyfter världens viktigaste frågor. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.