Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Etiopien: människor tvångsförflyttas för att ge plats för ”utveckling” av jordbruk.

  The Guardian rapporterar om en ny rapport från Human Rights Watch som beskriver hur människor tvångsförflyttas i Gambellaregionen i Etiopien. Tvångsförflyttningarna är en del av den etiopiska statens ”villagisation”-strategi som går ut på att förflyttade nomadiserande och runtflyttande jordbrukare ska fås att bosätta sig i permanenta bosättningar. Syftet med detta är att de ska få bättre offentlig service och lära sig vad som anses vara ett mer effektivt jordbruk men i många fall har utlovad service och hjälp med att gå över till ett permanent jordbruk inte levererats. De senaste förflyttningarna skedde dessutom vid den sämsta tänkbara tidpunkten; i samband med skörden.

  Gambella är en region med mycket bördig jordbruksmark och runt 42% av marken har hyrts ut till internationella jordbruksföretag, något som ofta är dåligt för lokalbefolkningen där marken hyrs ut. Många av förflyttningarna har skett inom områden där staten planerar att hyra ut mark men staten förnekar att det finns något samband. Human Rights Watch uppger dock att flera av de personer de intervjuat fått höra av lokala myndighetspersoner att skälet till förflyttningarna är just att bereda plats för fler jordbruksföretag.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.