Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Den 11 september är det prick ett år kvar innan Sveriges befolkning möts vid valurnorna för att välja våra företrädare till riksdag, kommunfullmäktige och regionfullmäktige. Miljö och klimat är viktigare än någonsin – nu måste vi hjälpas åt för att lyfta frågorna högst upp på valagendan!

    Det här kan du göra:

    1. Granska din kommun eller region
    Ta reda på hur det lokala och/eller regionala miljöarbetet ser ut och utvärdera mot miljömålen. Du kan kanske fokusera på din hjärtefråga: hur har kommunen jobbat med till exempel kust, skog eller klimatåtgärder under den senaste mandatperioden? Här hittar du en bra guide för hur man kan påverka kommunpolitiken.

    2. Skriv ett medborgarförslag
    I många kommuner och vissa regioner finns det möjlighet att skriva förslag till kommun/regionfullmäktige. Du kan till exempel be dem införa en koldioxidbudget, höja parkeringsavgifterna eller sluta slösa skattepengar på att stötta flygplatser.

    3. Sprid information i lokala sociala medie-grupper
    Många invånare har faktiskt rätt dålig koll på lokalpolitiken, inte minst när det gäller miljö och klimat. Nyttja lokala facebookgrupper (finns på de flesta orter) för att lyfta dina viktigaste frågor.

    4. Gå samman och skriv en debattartikel/insändare till lokaltidningen
    Av samma anledning som ovan – opinionsbilda lokalt! Bäst effekt får det om ni är flera stycken som undertecknar.

    5. Arbeta för att din lokala klimat- eller miljöförening ska anordna partiutfrågningar
    Vad vill politikerna egentligen göra när de väljs? Sätt ihop en spännande helkväll där ni frågar ut partiernas företrädare inför publik!

    6. Stötta en miljöorganisation
    I valrörelsen är miljöorganisationerna en väldigt viktig opinionsbildande röst. Samtidigt har de aktörer som inte vill se bättre miljö- och klimatpolitik ofta tyngre ekonomiska resurser än miljörörelsen. Ge miljöorganisationerna mer kraft att påverka rikspolitiken genom att skaffa ett medlemskap eller öka ditt bidrag. Här hittar du en lista över miljöorganisationer du kan engagera dig i.

    7. Tipsa en journalist
    Vet du något som media borde rapportera om? Tipsa tv, radio och tidningar! Gäller såväl lokala frågor som rikstäckande.

    8. Supporta medias miljögranskningar
    Visa landets redaktioner att publiken vill ha mer miljö och klimat i valrörelsen. Maila din lokaltidning och berätta att du gärna vill höra mer om miljö- och klimatpolitik, ifrågasätt okritiska publiceringar och teckna en prenumeration på seriösa medier med gedigen miljöbevakning. Du kan stötta Supermiljöbloggens granskningar av partiernas miljöpolitik här.

    9. Gå med i ett parti
    Passa på att påverka politiken inifrån. Vi behöver fler politiker som tar miljö och klimat på allvar, i alla partier.

    10. Dela och skriv under namninsamlingar
    Under det kommande valåret kommer massvis med viktiga namninsamlingar startas i sociala medier. Redan nu finns till exempel Klimatklubbens initiativ #klimatval2022.

    11. Maila en riksdagspolitiker
    Initiativet Riksdagen för framtiden har färdigskrivna mail till alla riksdagsledamöter. Här kan du enkelt se vilka ledamöter som har svarat på klimatuppmaningarna – och vilka som behöver en ytterligare push.

    12. Sist men inte minst – prata med familj och vänner om valet
    Forskning visar att vi är mer benägna att påverkas av personer i vår närhet än av andra. Se till att prata med dina närstående och bekanta om partiernas miljö- och klimatpolitik. Utgå gärna från de oberoende granskningar som brukar släppas månaderna innan valet, här hittar du exempel från tidigare val.

    Nu börjar supermiljövalåret!

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.