Ett första utkast på avtal för globalt plastavfall
Det är bråttom att förändra produktion, konsumtion och avfallshantering för plast – som tar allt mer plats i våra liv och på vår planet. Nu pekar mycket på att vissa genombrott gjorts i de globala förhandlingarna om att minska plasttrycket på planeten. Men alla är inte med på tåget.
FNs miljöprogram driver sedan flera år ett arbete för att lösa en av vår tids stora utmaningar: att människan har blivit beroende av engångsprodukter i plast, med svåra ekologiska, sociala, ekonomiska och hälsomässiga konsekvenser. Produktion av plast har ökat allra mest av samtliga materialslag och produceras framförallt från fossila källor.
Enligt UNEP säljs en miljon plastflaskor varje minut och halva plastproduktionen är avsedd för engångsbruk. De används och kastas sedan direkt. Plast, inklusive mikroplast, är en central del i vår moderna värld och har till och med gett upphov till namn på en ny marin miljö: plastisphere (plastosfären)
Under 2023 har UNEP lett arbetet med att förhandla fram ett globalt plastavtal och nu finns tecken på att ett globalt avtal kan komma på plats.
Ett första avtalsutkast 4 september
Nu har FN:s miljöprogram Unep publicerat ett första utkast till ett globalt avtal, som ska förebygga och eliminera plastföroreningar, berättar nätverket Edu. Däremot föreslås inga bindande mål utan det blir upp till länderna att själva utforma planer för hur plastföroreningarna ska fasas ut, men med ett krav på att återkommande rapportera hur utfasningen fortskrider.
I de nationella planerna kan komma krav på produktdesign och prestanda, åtgärder för att öka återanvändning, återvinning samt utökat producentansvar. Det finns också skrivningar om att skydda människors hälsa mot plastrelaterade föroreningar. Arbetet inriktas mycket på att fasa ut plast som är svår att återvinna och plast med farliga kemikalier.
Genombrott men varningssignaler finns
Nätverket Edie berättar om några tidiga reaktioner på framstegen. Världsnaturfonden (WWF) kallar detta för ett genombrott i förhandlingarna.
Från Norwegien Acadamy of International Law kommer varningssignaler om att petrokemiindustrin kommer försöka försvaga det globala plastavfallet i de kommande förhandlingsrundorna för att göra det svagare, mer vagt och mindre bindande, skriver nätverket Sarah George för nätverket Edie.
Även Greenpeace oroas av risker för försvagat avtal i kommande förhandlingarna. Greenpeace lyfter också behovet av att minska plastproduktionen med minst 75% för att nå klimatmålen, något som lyfts i en rapport från Pacific Environment tidigare i år. Enligt rapporten från organisationen Pacific Environment behöver plastproduktionen minska med 75% till år 2050 och engångsplast helt fasas ut till 2040.
Nästa förhandlingsrunda i november
Nästa förhandlingsrunda om ett globalt plastavtal äger rum på UNEPs huvudkontor i Nairobi 13-19 november 2023. Ambitionen är att utveckla ett internationellt bindande avtal mot plastföroreningar och att detta ska omfatta också de marina miljöerna.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till