(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Ett nytt ekosystem i plastsoppan?

Nature News rapporterar att forskare vid Woods Hole Oceanographic Institute i Massachusetts upptäckt bakterier som verkar leva av och på plastpartiklar i havet. Forskarna fiskade upp ett antal olika plastbitar ur Sargassohavet, en plats där havsströmmarna samlar ihop och koncentrar stora mängder skräp som på olika vägar hamnar i havet, och analyserade dom. Bilder av plasten tagna med elektronmikroskop visar encelliga organismer, som i DNA-analyser bland annat visat sig vara bakterier av släktet Vibrio, som lever på plasten. Detritus (finare ord för skräp) i vatten brukar visserligen ha en påväxt av bakterier men DNA-analys visar att bakteriesamhället skiljer sig från det i det omgivande havsvattnet och det på sjögräs i samma miljö. Forskarna hittade också olika eukaryoter, dvs mer komplicerade organismer än bakterier, på plasten och om det är så att dom utnyttjar bakterierna som föda skulle man kunna säga att det har etablerats en näringsväv på plastpartiklarna; en “plastisfär”.

Källa: virusecology.org

Forskarna ska nu ta reda på om det är så att bakterierna bryter ner plasten och isåfall vilka restprodukter som bildas i processen. Frågan är ganska viktig eftersom förekomsten av plastnedbrytande bakterier i havet skulle kunna ha ekologiska effekter. Effekterna skulle kunna vara positiva om bakteriernas aktivitet leder till att plastföroreningarnas volym minskar men negativa om nedbrytningen innebär att giftiga ämnen från plasten kommer in i näringskedjan istället för att fortsätta vara bundna i plasten.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.