Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    EU-strid om mat i biobränslen

    Den nya policy om biobränslen som EU har inlett förhandlingar om i veckan erkänner problem som avskogning och hunger. Men mäktiga lobbyister hotar försöken att begränsa andelen ätbara grödor som odlas för att producera etanol.

    Målet är att tio procent av bränslet inom transportsektorn ska komma från förnyelsebara energikällor, ett mål som inte förändras i den nya föreslaget. Skillnaden är att endast fem procent av dessa ska få komma från biobränslen producerade av livsmedel. Exempel på sådant bränsle är etanol producerat av majs, vete eller oljeväxter.

    EU:s tidigare biobränslepolitik har blivit hårt kritiserad för att påverka utvecklingsländerna negativt. När mat odlas för att producera etanol så minskar naturligtvis ytorna för att odla mat som ska ätas. Resultatet har blivit att priserna på livsmedel har stigit i flera fattiga länder. Dessutom används konstgödsel flitigt i odlingen, vilket medför att framställningen av biobränslet som ”förnyelsebar energikälla” kräver mycket fossil energi och släpper ut stora mängder växthusgaser. Den nya policyn är tänkt att stimulera vad som kallas ”den andra generationens biobränslen”, producerade av exempelvis avfall eller gräs.

    Det föreslås även att indirekt påverkan på mark och miljö ska vägas in i policyn. Odlingarna leder ofta till avskogning och dränering av grundvattentillgångar, effekter som tidigare har utelämnats ur beräkningar över biobränslenas miljömässiga fördelar.

    Olivier de Shutter, FN: s talesperson i frågor om matsäkerhet, har skrivit ett brev till kommissionen som har arbetat fram förslaget. Han menar att biobränsleindustrin, trots sitt lovvärda syfte, får negativa effekter för fattigdomsbekämpning i utvecklingsländerna.

    – Mark- och vattenresurserna i de berörda länderna måste först och främst tjäna lokalbefolkningen. De ska inte tvingas att konkurrera med EU:s medborgare, vars köpkraft är mycket starkare, menar de Shutter

    Hos de som leder kampanjen finns en stark oro för att lobbygrupper från industrisektorn och tankesmedjor så som Chatham House kommer att försvaga förslaget inför den slutgiltiga omröstningen i september.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.