EU-granskning: Bäst och sämst för klimatet
Imorgon är det valdag, och det är oerhört viktigt att rösta in klimatkandidater i EU. Men vad borde man rösta på? Supermiljöbloggen har granskat partierna – och hittat stora skillnader.
Bäst i klassen: Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet, Miljöpartiet
Godkända: Socialdemokraterna
Svaga: Centerpartiet, Liberalerna
Katastrof: Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna
Feministiskt initiativ Miljöröstar
Bra kandidater: Joakim Månsson Bengtsson (5)
Fi med Soraya Post hamnar konsekvent högt i alla undersökningar, och om man lägger sin röst på FI kan man lita på att kandidaten kommer rösta för förbättrat miljö- och klimatarbete när de dyker upp i kammaren.
Däremot kan du inte vänta dig att kandidaten kommer driva på eller försöka förbättra förslagen när de utformas, då ingen av de tre toppkandidaterna har miljö som främsta drivkraft. På kandidatlistan är det först deras femtenamn, Joakim Månsson Bengtsson, som lyfter klimat som en prioriterad fråga.
Väljer du FI kan du alltså vänta dig att de i princip alltid röstar för miljön, vilket inte är fy skam. Vill du däremot ha en aktiv kandidat som själv driver fram miljöförslag och beslut i EU får du leta vidare bland andra partier.
>> Läs hela granskningen av Feministiskt initiativ
Vänsterpartiet Mycket bra
Bra kandidater: Deniz Butros (3), Malin Björk (1)
Vänsterpartiet är definitivt ett val för den som vill ha ambitiös miljöpolitik i EU. Den senaste mandatperioden har de agerat nästan fläckfritt enligt flertalet miljöorganisationer, och med Malin Björk som fortsatt toppnamn kan vi vänta oss mer av samma fina klimatpolitik i framtiden.
Det mest anmärkningsvärda i granskningarna är kanske andranamnet Ana Süssner Rubins påfallande brist på både problemformulering och lösningsförslag inom miljö. I övrigt, mycket bra betyg.
>> Läs hela granskningen av Vänsterpartiet
Miljöpartiet Fem-av-fem
Bra kandidater: Pär Holmgren (2), Jakop Dalunde (3)
Miljöpartiet gör skäl för sitt namn när de både sätter höga mål och sen levererar dem i sin EU-politik. Skulle det kunna vara ännu vassare och mer pådrivande? Det är möjligt, men i väntan på det kan SMB inte annat än berömma partiet både för den gångna mandatperioden och löftena för den kommande.
Fem av fem toasters.
>> Läs hela granskningen av Miljöpartiet
Socialdemokraterna Godkända
Bra kandidater: Jytte Guteland (3)
Europaparlamentets Socialdemokrater är i alla rankingar ett godkänt parti i miljö och klimat, men har också ett ess i rockärmen med Jytte Guteland. Partiet är sällan bäst i miljöklassen, men lyfts av Jytte Guteland som själv är engagerad och drivande i frågorna i EU.
Hon var enda Socialdemokrat att få betyget ”Utmärkt” av Naturskyddsföreningen, och gav ett mycket mer övertygande svar på Extrakts fråga än exempelvis partikollegan Johan Danielsson. De miljövänner som vill rösta på Socialdemokraterna borde definitivt sätta krysset på listans tredjenamn Jytte Guteland.
>> Läs hela granskningen av Socialdemokraterna
Liberalerna Svag med potential
Bra kandidater: Karin Karlsbro (1)
Liberalerna får överlag relativt svaga betyg av miljöorganisationerna, åtminstone när det gäller hur partiets ledamöter röstat den gångna mandatperioden. Inför nästa period har toppnamnen bytts ut, så nu måste Liberalerna se till att leverera mer på sina löften.
Värt att nämna är att partiets EU-toppnamn Karin Karlsbro sedan 2012 är ordförande för Gröna Liberaler, så miljöpolitiken kanske blir lite vassare framöver.
>> Läs hela granskningen av Liberalerna
Centerpartiet Mediokra
Bra kandidater: Fredrick Federley (1)
Centerpartiet utlovar omfattande gröna satsningar i sin valkampanj. I granskningarna målas dock en bild av ett medelmåttigt miljöarbete upp. Speciellt CANs granskning, där de kallas ”klimatförsenare” i klimatsammanhang, bådar inte gott för den enorma och snabba samhällsomställning EU måste arbeta för.
Överlag får Centerpartiet i de svenska granskningarna av WWF och Naturskyddsföreningen ett mediokert betyg, dock med en stjärna i kanten för deras sittande EU-representant Fredrick Federley.
Fredrick Federley som representerat centern i EU-parlamentet den senaste mandatperioden har trots allt uppvisat ett större engagemang i klimatfrågan än hans parti överlag. Enligt Fredrick Federley går Centern till val på att ”höja ambitionerna i klimatpolitiken, satsa på investeringar i förnybar energi och byta till mer klimatsmarta och förnybara material”. Profilfrågor är enligt deras valplattform att minska plastföroreningarna och jobba för ett renare hav, stärkt djurskydd och säker mat, förnybar energi, gröna transporter och minskade utsläpp.
>> Läs hela granskningen av Centerpartiet
Moderaterna Dinosaurier
Bra kandidater: Jessica Polfjärd (2)
Moderaterna får rejält dåliga betyg av miljöorganisationerna. Att bli utnämnd till ”dinosaurie” i klimatsammanhang klingar inte speciellt väl med den enorma och snabba samhällsomställning EU måste arbeta för.
Partiet har bytt ut sina toppkandidater inför det här valet, och nykomlingarna verkar enligt Naturskyddsföreningens undersökning faktiskt ha en högre ambitionsnivå i miljöfrågor än föregångarna. Andranamnet Jessica Polfjärd har, att döma av valplattformen, klimatet som profilfråga.
De moderata EU-kandidaterna har dock snöat in totalt på kärnkraft, vilket av många experter pekas ut som ett dyrt och ineffektivt förslag jämfört med satsningar på förnybar energi. Dessutom har EU inte ens befogenhet att bestämma om medlemsländerna ska bygga nya kärnkraftverk eller inte.
Moderaternas förslag handlar alltså främst om att öka anslagen till kärnkraftsforskning. Frågan är bara om vi har råd att lägga massor av resurser och tid på mer forskning, när tekniken för förnybara alternativ redan finns. Moderaterna är alltså inget att rösta på om du är ute efter en omfattande och progressiv miljöpolitik.
>> Läs hela granskningen av Moderaterna
Sverigedemokraterna Gör lika lite som de lovar
Bra kandidater: –
Sverigedemokraterna har inte direkt gjort sig kända för en bra miljöpolitik. Bilden bekräftas när miljöorganisationerna genomgående ger låga betyg till partiets EU-arbete. Att bli utnämnd till ”dinosaurie” i klimatsammanhang klingar inte speciellt väl med den enorma och snabba samhällsomställning EU måste arbeta för.
Sverigedemokraterna har helt enkelt inget intresse av att engagera sig i vår tids viktigaste fråga. De har genomgående röstat emot viktiga åtgärder, som exempelvis ett förbud mot fossilsubventioner. Som Naturskyddsföreningens granskning uttryckte det: Sverigedemokraterna gör lika lite som de lovar.
>> Läs hela granskningen av Sverigedemokraterna
Kristdemokraterna Katastrof
Bra kandidater: Liza-Maria Norlin (3)
Kristdemokraterna är definitivt ett katastrofval ur miljö- och klimatsynpunkt. Att bli utnämnd till ”dinosaurie” i klimatsammanhang klingar inte speciellt väl med den enorma och snabba samhällsomställning EU måste arbeta för. Alla toppkandidaterna är nya, och
I alla granskningar som gjorts landar KDs förstanamn Sara Skyttedal i botten. Hon vill inte satsa på att minska flygandet. Istället vill hon slopa flygskatten och lämna eventuella gröna omställningar inom flygbranschen till branschen själva, bland annat genom biobränsle och elflygplan. Hon har tidigare skrivit på sin twitter: ”Jag tänker så här – flyg mer! Det finns så många dumpuckon som bojkottar flyget att förutsättningarna för bolagen att investera i ny grön teknik försämras. Jag flyger därför några extra gånger. Det är min klimatkompensation.”
Men forskningen visar att det är omöjligt att driva hela den befintliga flygplansflottan på biobränsle – det finns helt enkelt inte nog med odlingsmark, och de första eldrivna flygplanen kommer inte att flyga kommersiellt förrän tidigast om tio år.
Andranamnet David Lega har, att döma av valplattformen, inte klimatet som profilfråga alls. Däremot verkar KDs tredjenamn Liza-Maria Norlin ha miljö som profilfråga.
KDs EU-kandidater har snöat in totalt på kärnkraft, vilket av många experter pekas ut som ett dyrt och ineffektivt förslag jämfört med satsningar på förnybar energi. Dessutom har EU inte ens befogenhet att bestämma om medlemsländerna ska bygga nya kärnkraftverk eller inte.
KDs förslag handlar alltså främst om att öka anslagen till forskning på biobränslen, elektrifiering av flyget, och kärnkraft. Frågan är bara om vi har råd att lägga massor av resurser och tid på mer forskning, när tekniken för förnybara alternativ redan finns.
>> Läs hela granskningen av Kristdemokraterna
SMB granskar Sveriges och EU:s miljöpolitik. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till