Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    EU-kommissionen presenterar nya klimatlagar

    I veckan presenterar EU-kommissionen tolv nya lagförslag i kölvattnet av den nyligen antagna klimatförordningen med skärpta utsläppsmål fram till år 2030. Här ingår bland annat koldioxidtullar gentemot länder utanför EU och en skogsstrategi för att öka kolinlagringen.

    Kommissionens förslag presenteras på onsdag den 14 juli, rapporterar DN, som fått tillgång till materialet. Klimatkommissionären Frans Timmermans har redan tidigare i en Twitterkommentar klargjort att uppgiften kommer att bli tuff.

    Detta gäller inte minst för Sveriges del beträffande förslaget om en skogsstrategi, där syftet är att bevara naturskogar och upphöra med kalavverkningar för att öka kolinlagringen och minska frigörandet av stora mängder koldioxid när stora hyggen öppnas.

    Klimattullarna blir till sin natur en slags förlängning av EU:s eget utsläppshandelssystem, ETS. Länder som själva saknar avgifter på sina utsläpp får då en tull pålagd på sina exportprodukter in i EU. Om länderna inför egna utsläppsavgifter behöver inte tullen erläggas, skriver DN.

    Tullarna har på sina håll kritiseras för att huvudsakligen vara ett utslag av protektionism, medan andra pekar på att tullarna kan få en mycket viktig funktion att driva på införandet av den helt nödvändiga, globala prissättningen av fossila koldioxidutsläpp.

    Det stora paketet berör en lång rad sektorer inom EU:s ansvarsområden. Det handlar om skärpta krav på utsläpp av koldioxid i personbilar och lätta lastbilar, strängare lagstiftning kring energieffektivitet och andel av energianvändning från förnybara källor, och mycket annat.

    Kommissionens lagpaket bygger på den nya klimatförordningen för EU som förpliktar unionen att till år 2030 minska utsläppen av koldioxid med 55 procent jämfört med 1990 års nivå. Denna antogs i slutet av juni, vilket Supermiljöbloggen berättat om.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.