Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU-kommissionen: ”Vänj er vid dyr olja”

  Det höga oljepriset är här för att stanna. Det säger EU:s energikommissionär Guenther Oettinger som på torsdagen uppmanade europeiska företag att börja planera för en framtid utan billig olja. Oettinger tror att priset kommer att parkera kring 90 dollar/fatet (se diagram nedan).

  Så sent som i somras låg priset på ca 70 dollar/fatet men de senaste månaderna har oljepriset stigit. Många bedömare menar att det nu sker en återhämtning efter prisfallet på olja och andra råvaror under finanskrisen.

  Men i veckan avslöjade också nya Wikileaks-dokument att Saudiarabien kraftigt överskattat sina oljetillgångar. Saudiarabien är världens största exportör av olja och om uppgifterna i dokumenten stämmer har tillgångarna överskattats med så mycket som 40 procent. I så fall lär oljepriset bara fortsätta uppåt.

  Diagram över oljepriset från Svenska Petroleum Institutet (medveten särskrivning):

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.