Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU lovar större öppenhet om GMO-livsmedel

  Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) meddelade igår att man kommer se över hur man kan göra data mer tillgängligt för allmänheten. Det handlar främst om de data som olika företag tillhandahåller som grund för myndighetens riskbedömningar när det gäller nya livsmedel. 

  Källa: Wikipedia

  Som ett första steg har man lagt ut  i princip all data som låg till grund för riskbedömningen av den genmodifierade glyfosatresistenta majs som Monsanto fick tillstånd för 2003. Att man valde just det datasetet beror på ett stort intresse som väcktes för just den grödan då en studie visade på att råttor som matats med den lättare utvecklade cancer.

  Studien har fått mycket kritik för ett flertal metodologiska brister och det finns antagligen ännu ingen grund för att tro att genmodifierad majs skulle vara cancerframkallande. Oavsett om det finns något skäl att granska datan för den aktuella majsen eller inte så är det glädjande att en myndighet går mot mer öppenhet i en fråga som engagerar många.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.