Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU-plan: Fördelaktigt ställa om till förnybart

  EU-kommissionen släpper nu en färdplan med olika scenarier för unionens framtida energianvändning. En av slutsatserna är att det är lika fördelaktigt att satsa på förnybara energikällor som på fossila och kärnkraft.

  – Bara en ny energimodell kommer att göra vårt system säkert, konkurrenskraftigt och hållbart på lång sikt. Vi har nu en europeisk ram för de nödvändiga politiska åtgärder som skall vidtas för att säkra rätt investeringar, säger energikommissionären Günther Oettinger i ett pressmeddelande.

  Planen består av flera olika scenarier som baseras på olika typer av energianvändning. Allt ifrån kärnkraft och förnybart till kol och koldioxidlagring. Färdplanen visar att oavsett vilket av scenarierna som väljs uppgår investeringskostnaderna till samma nivåer (inklusive elpriser, bränslekostnader, investeringar i effektiviseringar och andra strukturella kostnader). Greenpeace är glada över vad rapporten kommit fram till:

  – EU-kommissionens färdplan visar att en hållbar, förnybar energiframtid inte skulle kosta EU-medborgarna mer än att välja en framtid med smutsig kol och farlig kärnkraft, säger Martina Krüger, energipolitiskt ansvarig för Greenpeace i Norden.

  Något som planen även understryker är vikten av investeringar så snart som möjligt. Mycket av den gamla infrastrukturen för energiproduktionen behöver bytas ut, och risken är att det blir dyrare att byta ut det ju längre man väntar.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.