Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU sviker sina egna energimål

  EU:s medlemsstater kommer inte att binda upp sig till att minska energiförbrukningen i EU med 20 %, och sviker därmed sina egna klimatmål, detta verkar stå klart i samband med EU:s energiministermöte som i dagarna är inne i sin avslutande förhandlingsfas.

  För fem år sedan klubbade EU igenom de så kallade 20-20-20-målen. Det handlade om att minska koldixoidutsläppen med 20 %, EU:s energi skulle vara 20 % förnybar och EU:s energiförbrukning skulle minska med 20 %. Allt detta skulle vara uppfyllt till 2020. Men nu verkar det stå klart att medlemsländerna sviker minst ett av de tre målen när det är dags att börja leverera.

  Istället för att ta beslut om bindande åtgärder för att minska energiförbrukningen väntas mötet föreslå att 20%-målet ska tas i beaktande av medlemsstaterna, alltså inget bindande krav. Det verkar dock som att det kommer att bli någon form av lägsta krav för energieffektivisering, som därmed de facto ersätter det tidigare 20%-målet. Beslutet är fortfarande inte officiellt, källor till Reuters talar om ett mål på runt 15 %, medan den liberala gruppen i EU (ALDE) skriver på sin sida att det rör sig om 17 %

  Förhoppningen var att energieffektiviseringarna både skulle hantera klimathotet och skapa nya arbetstillfällen i EU, hur stora förutsättningar den nya överenskommelsen har att göra det återstår att se.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.