Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Europas länder behöver förbereda sig för omkring en meter högre havsnivå i slutet av det här seklet. Det konstateras i en rapport från EASAC, den europeiska vetenskapliga rådgivningsbyrån.

    Rapporten med namnet ”A sea of change – Europe´s future in the Atlantic realm” beskriver konsekvenserna för kustländerna i Europa om utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser fortsätter att öka, istället för att i linje med Paris-avtalets målsättningar dras ned i massiv skala.

    Och konsekvenserna blir i så fall alltså betydande, med tonvikt på vissa redan idag utsatta områden. Mest beräknas vattennivåerna stiga utanför de låglänta kusterna i Nederländerna och nordvästra Tyskland. Värst utsatt i Norden är Danmarks och Skånes kuster, samt Smålands kustland, Halland och södra Bohuslän, där det handlar om 0,4 till 0,7 meters beräknad nivåhöjning i det mest ogynnsamma scenariet.


    Det finns flera tecken på att vi har underskattat hur mycket haven kommer att öka i volym under de närmaste hundra åren, om vi inte drastiskt minskar utsläppen av växthusgaser, säger Leif Anderson, professor i marin kemi vid Göteborgs Universitet och medförfattare till rapporten, till TT.

    Däremot kompenserar fortfarande landhöjningen i norra Sverige för den höjda havsnivån, från Uppland och uppåt, där den sammanlagda nettoeffekten blir noll eller rentav fortsatt sjunkande vattennivå.

    Det är kombinationen höjd havsnivå och ökad stranderosion som gör Skånes och Blekinges kustremsor extra utsatta och i behov av anpassningsåtgärder, vilket nyligen påpekades i en rapport från myndigheterna MSB och SGI, som Supermiljöbloggen tidigare skrivit om.

    Europa kan drabbas värre än länder söderut på jordklotet enligt EASAC, beroende på ett globalt gravitationsfenomen. Den oerhörda massan i Antarktis flera kilometer tjocka inlandsis utövar så stor tyngdkraft att den drar åt sig havsvatten. Om avsmältningen ökar kraftigt, vilket observationer av flera av kontinentens stora glaciärer antyder, minskar den återhållande kraften och den globala fördelningen av havsvattenmassorna förändras.

    Andra negativa förändringar av de europeiska haven som en följd av klimatförändringar är ett försämrat fiske och förändrade vind- och nederbördsmönster som på vissa håll påverkar vindkraftverkens elproduktion, medan denna kan gynnas på andra platser, heter det också i rapporten. s

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.